IMF: Durgunluk beklenenden uzun sürebilir

IMF'nin Dünya Ekonomisi Görünüm Raporu'nun Bahar 2009 bölümünde, durgunluğun uzun sürebileceği ifade edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

WASHINGTON - Uluslararası Para Fonu (IMF), ekonomik durgunluğun beklenenden daha uzun sürebileceğini, durgunluğun ardından ekonomide iyileşmenin zayıf olacağını bildirdi.

IMF'nin Dünya Ekonomisi Görünüm Raporu'nun Bahar 2009 bölümünde, geniş çaplı finansal krizin ve ekonomik gerilemenin birlikte olmasının, birçok ülkeyi aynı zamanda etkilemesinin tarihsel olarak nadiren görüldüğünü ve bu durumların açıklanmasında ihtiyatlı olunması gerektiği belirtildi.

Raporda, "mevcut ekonomik gerilemenin eş zamanlı ve derin finansal krizle birlikte olması durumunda durgunluğun muhtemelen uzun süreceği ve ardından ekonomide iyileşmenin ortalamanın altında zayıf olacağı" ifade edildi.

Ekonomik durgunlukların genellikle kısa ve iyileşmenin güçlü olduğunu, tipik bir durgunluğun yaklaşık bir yıl sürdüğünü ve durgunluğu izleyen toparlanmanın 5 yıldan fazla sürdüğü belirtilen raporda, ekonomik durgunluğun finansal krizle birlikte olması halinde ise daha ciddi ve uzun süreli olduğu vurgulandı.

Bugünkü durgunluk durumu hariç 1960 yılından bu yana 10 ya da daha fazla gelişmiş ekonominin 1975, 1980 ve 1992 yıllarında üç kez aynı zamanda durgunluğa girdiği bir  durumunun söz konusu olduğu ifade edilen raporda, özellikle ABD ekonomisi durgunlukta ise bu durgunlukları takiben ekonomide toparlanmanın genellikle yavaş ve dış talebin zayıf olduğuna işaret edildi.

IMF, 1975 ve 1980 yıllarındaki durgunluk döneminde ABD'nin ithalatındaki keskin düşüşün dünya ticaretindeki daralmaya önemli ölçüde etkisi bulunduğunu kaydetti.

Zengin ülkelerdeki finansal krizlerin, kısmen küreselleşmenin finansal bağlılığı artırması yüzünden güçlü ve hızlı biçimde gelişmekte olan ülkelere sirayet ettiği ifade edilen raporda, şu ifadeler kullanıldı:

"2008'in üçüncü çeyreğinde gelişmiş ülkelerde finansal gerginlikte benzeri görülmemiş yükselişin gelişmekte olan ülkelerin üzerinde önemli etkisi oldu. Dördüncü çeyrekte finansal gerginlik, gelişmekte olan ülkelerin tamamında finansal sistemin bütün bölümlerine yayıldı ve 1990'lı yılların ortasında Asya finansal krizinde görülen seviyelerin üzerine çıktı" denildi.

Londra'da 2 Nisanda düzenlenen G-20 zirvesinde küresel ekonomik krizle mücadelede daha fazla rol oynamasına ve daha fazla kaynağa sahip olunmasına karar verilen IMF'nin kaynaklarının 750 milyar dolara çıkarılması kabul edilmişti.

IMF-Dünya Bankası bahar dönemi toplantıları, 25-26 Nisanda Washington'da yapılacak.