IMF'den döviz kuru tavsiyesi

IMFC daha güçlü büyüyen, dengeli ve istihdam zengini bir küresel ekonomi için yapısal reformlara öncelik verilmesi çağrısında bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - Uluslararası Para ve Finans Komitesi (IMFC) dengesiz ve zayıf bir iyileşme gösteren küresel ekonomiyi tehdit eden risklerin arttığı uyarısında bulunarak, daha güçlü büyüyen, dengeli ve istihdam zengini bir küresel ekonomi için yapısal reformlara öncelik verilmesi gerektiği çağrısı yaptı. 

IMF ve Dünya Bankasının yıllık toplantıları kapsamında düzenlenen IMFC görüşmelerinin sonuç bildirisi yayımlandı. Bildiride, IMFC üyelerinin, potansiyel büyümeyi artırmanın yanı sıra daha güçlü, dengeli ve istihdam zengini bir küresel ekonomi için kararlı olduklarının altı çizildi. 

"Bugünün reel ve yarının potansiyel büyümesine, direnci ve sürekliliği koruyarak katkı sağlamak en büyük önceliğimiz olmalı. Ekonomiyi destekleyici makro ekonomik politikalar potansiyelinin altında büyüyen ülkelerde devam ettirilirken, tüm ülkeler de buna kritik yapısal reformları kararları uygulayarak eşlik etmeli" ifadelerinin yer aldığı bildiride, istihdam sektörünü güçlendirecek politikalara özellikle önem verilmesi gerektiği vurgulandı.  

IMFC bildirisinde, talebi güçlendirecek ve arza yönelik engelleri kaldıracak önlemlerin alınmasının yanı sıra döviz kurlarının küresel ekonomideki değişikliklere uygun hareket etmesine olanak verilmesi tavsiyesinde bulunuldu.  

Gelişmiş ülkelerdeki parasal normalleşmenin, hedeflerin altında seyreden enflasyon oranlarının, artan jeopolitik gerilimlerin ve finansal risklerin küresel ekonomiyi olumsuz etkileyebileceği ileri sürülen bildiride, IMF Başkanı Christine Lagarde'ın Küresel Politika Gündemi'ne destek verildi.  

Üye ülkeler bildiride, 2010 yılında önerilen IMF kota ve yönetim reformunun henüz hayata geçirilememiş olmasından duydukları hayal kırıklığını da dile getirdi. Kota ve yönetim reformunun öncelikleri arasında olduğunu belirten IMFC üyeleri, reformu onaylamayan tek ülke olan ABD'ye bu konuda harekete geçerek ve ihtiyaç duyulan ek kaynakların yolunu açması çağrısı yaptı. 

Bildiride, Ebola salgını konusundaki endişelere değinilirken, IMF'nin bu ülkelere yaptığı ekonomik yardımların memnuniyetle karşılandığı kaydedildi.  

IMFC Başkanı ve Singapur Başbakan Yardımcısı Tharman Shanmugaratnam, toplantı sonrasında düzenlenen brifingde, "Ekonominin bugünkü sorunlarını çözmek için, yarının meseleleriyle de mücadele etmeliyiz. Eğer bunu yapmazsak, bugünün sorunlarını çözemeyiz. Başka bir deyişle, bugünün sorunları ancak potansiyel büyümeyi artırırsak çözülür. Bu da küresel ekonomiye olan güveni orta ve uzun vadede güçlendirecek reformları gerektiriyor" diye konuştu.   

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'da katıldı 

IMFC toplantısına Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da katıldı. Toplantı öncesinde bir araya gelen komite üyeleri, IMF Başkanı Lagarde, IMFC Başkanı Shanmugaratnam ve ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'ın da aralarında bulunduğu toplulukla aile fotoğrafı çektirdi. 

Yılda iki defa toplanan IMFC, IMF'nin politikalarını belirleyen yönetim kuruluna önerilerde bulunuyor. IMFC'nin bir sonraki toplantısı, 17-18 Nisan 2015 tarihlerinde Washington'da düzenlenecek. 

Bu konularda ilginizi çekebilir
IMF