İngiltere Brexit sürecini tek taraflı iptal edebilecek

Avrupa Adalet Divanı, İngiltere'nin Brexit sürecini tek taraflı olarak iptal edebileceğine hükmetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Birliği'nin en üst yargı organı olan Avrupa Adalet Divanı, İngiltere hükümetinin, diğer üye ülkelere danışmadan Avrupa Birliği'nden ayrılma kararından vazgeçme hakkına sahip olduğuna hükmederek Brexit karşıtı çevrelerin umudunu artırdı.

Avrupa Adalet Divanı (ECJ), İngiltere parlamentosunda Başbakan Theresa May'in AB ile vardığı Brexit anlaşmasının yarın yapılacak oylaması öncesinde karar açıkladı. Kararda, "Birleşik Krallık, AB'den ayrılma niyetini bildirme kararından tek taraflı olarak vazgeçebilir" denildi.

Mahkeme, geçen hafta hukuk danışmanı tarafından açıklanan mütalaa doğrultusunda karar aldı. Mütalaa, İngiltere'deki Brexit karşıtı çevrelerin 29 Mart 2019'da yürürlüğe girecek olan AB'den ayrılma kararı öncesinde yeni bir referandum yapılma umutlarını artırmıştı.

Aynı zamanda AB'den ayrılma kararının hukuki çerçevesini oluşturan AB anlaşmasının 50. maddesi hakkında mahkemeye görüş bildirmesi için başvuru yapmış olan Avrupa Parlamentosu'nun İskoç üyesi Alyn Smith, yaptığı açıklamada şunu söyledi:
"Bugünkü karar yarın yapılacak oylama öncesinde Birleşik Krallık'taki parlamenterlere bu karmaşadan bir çıkış yolu bulunduğu mesajını net şekilde veriyor. Ekonomi için, istihdam için ve Birleşik Krallık'ın dünya üzerindeki konumu ile tünelin sonunda bir ışık gözüküyor. Şimdi karar Birleşik Krallık'ta."

Brexit yanlısı İngiltere Çevre Bakanı Michael Gove ise hükümetin AB'den ayrılma kararını değiştirmeyeceğini tekrar ifade etti.

May, parlamentoda yarın yapılacak oylamayı kazanırsa İngiltere'nin AB'den ayrılma takvimi, büyük ihtimalle geçen ay Brüksel'de mutabık kalınan şekilde ilerleyecek. Ancak oylamayı kaybederse May'in başbakanlığı kaybetmesi de ihtimal dahilinde. Böyle olursa genel seçimlere gidilebileceği gibi, AB'den ayrılma konusunda yeni bir referandum da yapılabilir.

Ancak birçok kişi yeni bir referandumun seçmende rahatsızlık yaratacağını ifade ediyor. Anketler AB'de kalma yanlılarının sahip olduğu çoğunluğun, çok küçük olduğunu gösteriyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir