İngiltere kanıt bulamadı, Rusya krizi Lahey'e taşıyor

Diplomatik krize yol açan eski Rus ajan ile kızının zehirlenmesi olayının ardından İngiltere zehrin Rus yapımı olduğuna dair kanıt bulunamadığını açıklarken, Rusya OPCW'yu toplantıya çağırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW), Sergey Skripal ve kızı Yulia'ya kimyasal saldırı düzenlemekle suçlanan Rusya'nın çağrısıyla toplanarak olayı görüşecek.

BBC'nin haberine göre, saldırının arkasında olmadığını savunan ve İngiltere'nin bu konuda daha fazla kanıt sunması gerektiğini belirten Rusya'nın talebini kabul eden OPCW'nun toplantısı önümüzdeki hafta Hollanda'nın Lahey kentinde gerçekleşecek.

Kanıtları inceleyen İngiltere'deki Porton Down laboratuvarı, dün yaptığı açıklamada, Skripal'ların maruz kaldığı Noviçok sinir gazının nerede üretildiğini tespit etmelerinin mümkün olmadığını söylemişti.

Askeri sınıfta bir sinir gazı kullanımı nedeniyle saldırının arkasında muhtemelen bir devlet olduğunu belirten laboratuvar, Noviçok'un nerede üretildiğini tespit etmelerinin kendi görevleri olmadığını belirtmişti.

OPCW'nun bir üyesi olan Rusya'nın örgütü olağanüstü toplantıya çağırma hakkı bulunuyor. Rusya, İngiltere'nin örgüte hangi kanıtlar sunduğunu öğrenmek istiyor.

Rusya, 19 ülkeden 49 diplomatı sınır dışı edecekRusya, 19 ülkeden 49 diplomatı sınır dışı edecek

 

Bu konularda ilginizi çekebilir