İngiltere Parlamentosu'ndan, ”gizli tanık” yasasına onay

Yasa, hassas davalarda mahkemeye önemli deliller sunabilecek tanıkların kimliklerinin gizlenebilmesine olanak tanıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - İngiltere Parlamentosu'na hükümet tarafından yaz tatilinden önce çıkartılmak üzere acil olarak sunulan "gizli tanık" yasası kabul edildi.

Yasa, Lordlar Kamarası'nda da aynı süratle görüşülerek oylandı ve kabul edilerek Kraliçe'nin onayına sunuldu. Adalet Bakanı Jack Straw, hassas davalarda mahkemeye önemli deliller sunabilecek tanıkların kimliklerinin gizlenebilmesine olanak tanıyan yasanın kabul edilmesinden dolayı Avam Kamarasındaki tüm partilere teşekkür etti.

Hukuk Lordları diye anılan ve yüksek mahkeme işlevi gören konsey geçen ay, İngiliz yasalarının temel prensibinin, suçlanan kişinin, kendisi hakkında suçlamada bulunan kişiyi tanıması olduğunu belirterek, gizli tanık kullanımına karşı hüküm vermişti. Bu da uzun ve masraflı bir süreç sonunda başlayan bir cinayet davasının düşmesine yol açmıştı. Bu çerçevede yasayla ilgili tartışmaların sürebileceğine dikkat çeken uzmanlar, halen 580 davada gizli tanık kullanılmasının gündemde olduğunu, bu sayının bir anda artabileceğini belirtiyor.

Bu arada gizli tanık kullanılmasına olanak tanıyan yasa hükümleri iddia makamı gibi savunma makamı için de geçerli olacak.