İngiltere'nin 'özel statü'sü devam edecek
AB içerisinde kendi resmi para birimini kullanan ve Schengen Anlaşması'nın dışında bulunan İngiltere, Birlik'te kalması durumunda bu statüsünü koruyacak.
AB üyeliğini 23 Haziran’da referanduma götürmeye hazırlanan İngiltere'nin AB ile vardığı anlaşma, Schengen ve Euro Bölgesi dışındaki ülkeye hem bu ayrıcalıkları sürdürme imkanı veriyor hem de AB içi göçmenlerin sosyal güvenlik sistemi üzerinde oluşturduğu yükü hafifletecek düzenlemeleri öngörüyor.
İngiltere'de koalisyon hükümetiyle 2010 yılında başbakan olan David Cameron, ilk beş yıllık görev süresinde AB yanlısı koalisyon ortağı Liberal Demokrat Parti dolayısıyla ülkesinin AB üyeliği konusunu çok fazla gündeme taşıyamadı. Ancak Cameron geçen yıl mayıs ayında yapılan genel seçimle tek başına iktidara gelmesiyle, ülkenin AB üyeliğini referanduma götürme sözü verdi.
Cameron’ın, ülkesinin üyelik koşullarını değiştirmeye yönelik AB üyesi ülkeler ve Brüksel ile yürüttüğü müzakereler geçen hafta yapılan AB Liderler Zirvesi'nde varılan anlaşma ile tamamlandı.
'Özel statü' devam edecek
AB içinde serbest dolaşıma izin veren Schengen Anlaşması’nın dışında bulunan ve birliğin resmi para birimi euro yerine kendi para birimi Sterlin’i kullanan İngiltere, halihazırda bir tür “özel statü”ye sahip.
Yeni anlaşma ile İngiltere, bu ayrıcalıklarını sürdürme, ulusal egemenliğini pekiştirme ve AB içi göçmenlerin sosyal güvenlik sistemi üzerinde oluşturduğu yükü hafifletecek düzenlemeleri yapma sözünü aldı.
Anlaşmaya göre AB, İngiltere’nin “daha fazla siyasi birlik” hedefinin dışında kalabileceğini ve özel bir statüsü olabileceğini kabul etti.
4 yıl sosyal yardım vermeyecek
Anlaşmada, "ulusal güvenlik üye ülkelerin sorumluluğundadır. Birlik kurumları yetkilerini icra ederken üye ülkelerin ulusal güvenlik sorumluluklarına tam saygı gösterecektir" ifadesi kullanılarak, İngiltere'nin sınır güvenliğiyle ilgili kaygıları giderildi.
Anlaşmaya göre İngiltereye sağlanan “acil durum freni” bu ülkenin AB göçmenlerine ilk 4 yıl sosyal yardım vermemesine olanak tanıyor.
Anlaşma İngiltere’nin kendi para birimini kullanma sürdürmesini de teminat altına aldı.
Ayrıca, anlaşmayla İngiltere, krizdeki AB üyesi ülkelerin kurtarılmasına dönük önlemlerin yükünü paylaşmak zorunda olmayacak.
Referandum 23 Haziran'da
İngiltere’de, 23 Haziran’da yapılacak referandumda halka "Birleşik Krallık AB'nin üyesi olarak kalmalı mı, yoksa AB'den ayrılmalı mı?" sorusu yöneltilecek.
Ülke, temeli 1957'de imzalanan Roma Anlaşması ile Avrupa Ekonomik Topluluğu olarak atılan Avrupa Birliği'ne başlangıçta üye olmadı. 1963 ve 1967'deki üyelik başvuruları Fransa tarafından veto edilen İngiltere 1973'te üyeliğe kabul edildi.