İngiltere'de 'Brexit'le ilgili kritik mahkeme kararı

Yüksek Mahkeme, hükümetin, parlamentoda oylanmadan, AB'den çıkış sürecini başlatacak Lizbon Anlaşmasının 50. maddesini işletmemesi gerektiğine hükmetti. Karar sonrası strelin varlıklar hareketlendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İngiltere'de Yüksek Mahkeme, Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma süreci başlatılmadan konunun milletvekillerinin oyuna sunulması gerektiğine hükmetti.

Karar, İngiliz hükümetinin parlamentodan onay almadan ülkenin AB'den çıkış sürecini resmen başlatacak Lizbon Anlaşmasının 50. maddesini işletmemesi anlamına geliyor.

Yargıç Lord Thomas kararı açıklarken, "Birleşik Krallık'ın AB'den çıkış sürecini başlatacak 50. maddeyle ilgili hükümetin tek başına karar verme yetkisi yoktur." dedi.

İngiltere Başbakanı Theresa May, AB ile resmi müzakere sürecinin başlaması için parlamentonun onayına ihtiyaç olmadığını belirtmişti. Hükümetin bu tutumu bir yatırımcı tarafından Londra'daki Yüksek Mahkeme'ye taşınmıştı.

Sterlin uçuşa geçti

Küresel piyasalar açısından İngiliz mahkemesinin aldığı kararın oldukça önemli olduğunu belirten Destek Yatırım Araştırma Müdürü Murat Tufan, şu değerlendirmeyi yaptı: "Haberin geçmesiyle beraber Sterlin varlıklarında sert yükselişler görüldü. GBP/USD paritesinin yükselişi yüzde 1’i aştı ve 1.2450 seviyesinin test edildiğini takip ediyoruz. 21 Haziranda GBP/USD paritesi 1.4900 seviyelerindeydi. Başbakan May’in çıkışın 2017 yılında gerçekleşeceği söyleminin olduğu tarihte ise aynı parite 1.2900 seviyelerindeydi. Dolayısıyla bu sert yükselişin ardından 1.4900 hedefi için konuşmak erken olsa da, 1.2600-1.2800 aralığının gündemde olduğunu belirtebiliriz.

Küresel risk iştahını artırıcı bu gelişmenin ardından altın 1300’ün altına geriledi. TL varlıklarında ise bir nefes alma durumunun söz konusu olduğunu görüyoruz. Fakat Sterlin’in yükselişi sonrası GBP/TRY paritesinde güçlü seyir korunabilir. 3.8200-3.8400 aralığı üzerinde kalındığı sürece 3.9000 seviyeleri ve üzeri test edilebilir."

Bu konularda ilginizi çekebilir