İnşaat sektörüne, 10 yılda 98 trilyon dolar akacak

Global Construction Perspectives ve Oxford Economics'in raporuna göre gelecek 10 yılda küresel inşaat sektörü, dünyanın GSYİH'sinden daha hızlı büyüme gösterecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Evrim KÜÇÜK

İSTANBUL - Küresel ekonomik krizden en çok etkilenen sektörlerin başında yer alan inşaatta büyüme yeniden ivme kazanıyor. Ekonomik krizi atlatarak toparlanma sürecine giren dünyada, yatırımların hızla arttığı inşaat sektörü dev adımlarla büyüyeceği bir 10 yıla giriyor.

İnşaat harcamalarında geçtiğimiz yıl ABD'yi geride bırakarak dünyanın en büyük pazarı haline gelen Çin ve 2018 yılında sektörde üçüncülüğe yükselmesi beklenen Hindistan, küresel inşaat sektörünün itici güçleri olacak.

Global Construction Perspectives ve Oxford Economics tarafından hazırlanan rapora göre gelecek 10 yılda küresel inşaat sektörü küresel gayri safi yurtiçi hasıladan (GSYİH) daha hızlı büyüme gösterecek.

Gelişmekte olan ülkelerde faaliyetlerin artması ve Amerikan pazarındaki toparlanmanın yardımıyla 2010 yılında 7.2 trilyon dolar olan küresel inşaat sektörünün büyüklüğünün 2020 yılına kadar yüzde 67 artarak 12 trilyon dolara çıkacağı tahmin ediliyor.

Gelecek 10 yılda inşaat sektöründe yapılacak toplam harcamanın büyüklüğü ise 97.7 trilyon dolar olarak hesaplanıyor. Rapora göre, teşvik programının desteğiyle 2010'da Çin, ABD'yi geçerek dünyanın en büyük inşaat pazarı haline geldi. Çin, geçtiğimiz yıl ABD'den daha fazla inşaat harcaması gerçekleştirdi. Geçen yıl Çin'de yeni konut, okul, hastane, yol ve demir yolu gibi inşaat faaliyetlerine 1.1 trilyon dolar harcanırken, ABD'de ise inşaat harcamaları 983 milyar dolarda kaldı.

Kuruluş tarafından 2009 yılında hazırlanan başka bir raporda Çin'in sektörde liderliği 2018'de ele geçirmesi bekleniyordu. Ancak ekonomik krizde uygulamaya konan teşvik programının yanında, ülkede işgücü ve ekipman maliyetlerinin artması, Çin'in tahminlerden çok önce sektörde lider olmasını sağladı.

Çin'de maliyetler yükselirken, ABD'de inşaat sektöründe iş hacmi ve fiyatlar geriledi. Rapora göre, gelecek on yıl içinde Çin inşaat sektörünün büyüklüğünün ikiye katlanarak 2.5 trilyon dolarlık büyüklüğe erişmesi bekleniyor. Böylelikle Çin'in küresel inşaat sektöründe şu an yüzde 14 olan payı yüzde 21'e çıkacak. ABD'nin ikinci sıradaki yerini koruması beklenen rapora göre Hindistan da 2018 yılında Japonya'yı geçerek dünyanın üçüncü büyük inşaat sektörü olacak.

Söz konusu üç ülkeye ek olarak Endonezya, Kanada, Avustralya ve Rusya'nın aralarında olduğu toplam yedi ülke 2020 yılına kadar sektörde sağlanacak büyümenin üçte ikisini gerçekleştirecek. Global Construction Perspectives Direktörü Graham Robinson, inşaat sektöründe  büyüklüğün daha önce hiç bu kadar ciddi bir artış yaşamadığını ve ortaya çıkan Çin ve Hindistan gibi süper güçlerin etkisiyle sektördeki büyümenin GSYİH'nin önemli oranda üzerine çıkacağına dikkat çekti.

Robinson'un verdiği bilgiye göre Çin, Hindistan ve ABD'deki büyümenin 2020 yılında harcamalarda öngörülen 4.8 trilyon dolarlık artışın neredeyse yarısını oluşturacağını söyledi. Oxford Economics Analizleri Direktörü Dr. Neil Blake de, önümüzdeki 10 yılda inşaatın dünyanın en heyecan verici büyüme endüstrileri arasında yer alacağını kaydetti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir