Irak yerel seçimleri bugün

Irak'ın Tikrit kentinde oy merkezlerinin yakınına sıkı güvenlik önlemlerine rağmen 3 havan mermisi düştü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BAĞDAT - Irak'ta, vilayet konseyi üyelerini belirlemek için yapılan yerel seçimlerde oy verme işlemi başladı. Irak'ta bugün yapılan yerel seçimler öncesinde sınırlar kapatıldı, hava trafiği askıya alındı.

Yerel seçimlerin yapılmadığı Irak'ın kuzeyindeki yerel yönetim ile Kerkük kenti dışında kalan bölgelerde seçime katılan 14 bin aday, 440 sandalyeyi kazanmak için yarışıyor.

Bugün yerel saatle 07.00'de (TSİ: 06.00) başlayan oy verme işlemi, yine yerel saatle 17.00'de (TSİ: 16.00) sona erecek. Seçim sonuçlarının birkaç gün içinde alınması bekleniyor.

Seçim nedeniyle, dün kuzeydeki Musul'da sınır kapatılırken, pazar gününe kadar geçerli olacak araç trafiği yasağı uygulanacak. İran sınırındaki Basra kentinde hava ve kara sınırlarının pazar sabahına kadar kapalı olacağı, ancak kent içinde halkın seyahatine kısıtlama getirilmeyeceği belirtildi. Bağdat'ta da trafik yasağı getirildi.

Seçimlerde, aralarında, ana kentlerde araç kullanma yasağı uygulanması ve tüm seçmenlerin üzerlerinin aranmasının da bulunduğu çok sıkı güvenlik tedbirler alındı.

Bu arada, yerel seçimlerin yapıldığı Irak'ın Tikrit kentinde oy merkezlerinin yakınına 3 havan mermisi düştü, saldırıda ölen ya da yaralanan olmadı.

Irak'ın idam edilen lideri Saddam Hüseyin'in memleketi olan Tikrit'teki saldırıda bir aracın alev aldığı bildirildi. Mermilerden birinin bir oy merkezinin 200 metre yakınına düştüğü belirtildi.

Saldırılar, seçim dolayısıyla alınan sıkı güvenlik önlemlerine rağmen yapıldı. Ülke çapında binlerce polis oy merkezlerini korurken, önlemler çerçevesinde araçların trafiğe çıkması yasaklandı, havalimanları ve sınırlar kapatıldı. Seçmenler de üzerlerinde patlayıcı olup olmadığını anlamak için kontrolden geçiriliyor.