Irak'ın borcu 119 milyar dolara yükseldi

Irak Meclisi Maliye Komitesi Üyesi Temimi, Irak'ın iç ve dış borcunun 119 milyar dolara yükseldiğini kaydederek hükümetin politikalarını eleştirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İç ve dış borcun 119 milyar dolara yükseldiği Irak'ta, terörden zarar gören bölgelerin imarı için İngiltere ile imzalanan 12 milyar dolarlık krediden izlenen yanlış mali politikalar sebebiyle istifade edilemeyeceği belirtiliyor.

Irak Meclisi Maliye Komitesi Üyesi Macide Temimi bugün yaptığı açıklamada, "Irak'ın iç ve dış borcu 119 milyar dolara yükseldi. Yanlış mali politikalar ve büyük yolsuzlukların yaşanması devletin dışarıya borçlanmasına neden oldu." dedi.

Temimi, 2003 öncesi devrik lider Saddam Hüseyin hükümetinin dış borcunun 80 milyar dolar olduğunu hatırlatarak, "Bugün Irak'ın borçlandığı 119 milyar doların faizini ise halka ödetecekler. En son İngiltere'den alınan 12 milyar dolarlık kredi de yine kayıplara karışacak ve belirli kişilerin cebine girecek." ifadesini kullandı.

"Kredilerin faydası yok"

Iraklı Ekonomist Dr. Selama Simesim de Irak hükümetinin İngiltere'den aldığı kredinin altyapı çalışmalarında kullanılması gerektiğini kaydetti.

Bu alanda "sadece İngiliz şirketlerin çalışacağı şartına" dikkati çeken Simesim, hükümetin finansal kriz yönetimini eleştirerek, "Partilere yakın olmayan Iraklı şirketlere ihalelere katılma izni verilmiyor. Burada büyük yolsuzluk söz konusu. Alınan kredilerin hiçbir faydası olmuyor çünkü yanlış mali politikalar izleniyor ve devletin hiçbir kademesinde mali denetim söz konusu değil." görüşünü dile getirdi.

Geri ödemesi ABD tarafından garantilenen tahvil ihracı

Irak Maliye Bakanlığını vekaleten yürüten Abdurrezzak İsa ile İngiltere'nin Bağdat Büyükelçisi Frank Baker, 5 Mart'ta başkent Bağdat'taki Maliye Bakanlığı binasında 12 milyar dolar kredi için mutabakat zaptı imzalamıştı.

Irak hükümeti, yakın zamanda terörle mücadele ve altyapı projelerini desteklemek için yaklaşık 100 milyon dolarlık bir kredi de Japonya'dan almıştı. Hükümetin ayrıca geri ödemesi ABD tarafından garantilenen 1 milyar dolarlık devlet tahvili ihraç ettiği de bildirilmişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir