İran petroldeki düşüşten memnun

OPEC'in yüksek fiyat yanlısı üyesi İran, petroldeki düşüşten şikayetçi değil

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) yüksek fiyat yanlısı üyesi İran, farklı bir taktik izlemeye başlayarak daha düşük petrol fiyatlarına tahammül edebileceğini açıklarken, OPEC'in petrol fiyatları destekleyecek bir üretim azaltma kararı almayacağına da işaret etti.               

OPEC'in ikinci büyük üreticisi olan İran, geleneksel olarak üretim azaltma çağrısı yapan ilk üyeler arasında yer alırdı.               

Uzmanlar İran'ın bütçe açığını kapatmak için yüksek fiyattan petrol satması gerektiğini ifade ediyorlar. Buna rağmen dün 2010'dan bu yana en düşük seviye olarak 86 dolara gerileyen petrol fiyatları hiçbir OPEC üyesi ülkeden üretim azaltma yanlısı bir açıklama getirmedi.               

İran'ın petrol politikası hakkında bilgi sahibi bir kaynak, "Yılın bu döneminde fiyatlarda bir miktar zayıflık görülmesi normal. Ayrıca doların değer artışı petrol fiyatlarındaki düşüşü telafi ediyor" dedi.  

OPEC üyesi Körfez Arap ülkelerinde de fiyatlardaki düşüşten rahatsızlık duyulmadığı görülüyor. Suudi Arabistan, yatırımcılarla yaptığı toplantılarda petrol fiyatlarının 90 doların altına, hatta bir veya iki yıl süreyle 80 dolara kadar inmesini kabul edebileceğini ifade ediyor.               

Körfez Arap ülkesi OPEC üyelerinden Kuveyt de Pazar günü OPEC'in üretimi kısmasının düşük bir olasılık olduğunu belirtmişti.               

Batılı ülkelerin İran'a uyguladıkları yaptırımlar ülkenin hem üretim hem de ihracatını azalttığı gibi, ekonomisi petrol gelirlerine bağımlı Tahran yönetiminin üretimi daha da azaltmasını zorlaştırıyor.               

OPEC üyeleri daha önce yüksek petrol fiyatlarına gerekçe olarak doların değer kaybını ve alım güçlerinin zayıflamasını gösteriyorlardı. Fakat doların değerinin dört yılın en yüksek seviyesine yaklaşması fiyatlardaki düşüşün etkisini hafifletiyor.               

İran'ın politikaları hakkında bilgi sahibi ikinci bir kaynak ise petrol fiyatlarındaki düşüş hakkındaki soruya, "Hiç endişelenmiyorum" cevabını verdi.              

OPEC, petrol politikasını değerlendirmek için 27 Kasım'da toplanacak. Üye ülkelerin açıklamalarına topluca bakıldığında fiyatları destekleyici bir üretim azaltma kararının şu an için düşük bir olasılık olduğuna işaret ediyor.    

Bu konularda ilginizi çekebilir