İran, Türkiye'nin arabuluculuğunu reddetti

Irak, İran tarafının nükleer müzakerelerin Türkiye yerine Bağdat'ta yapılması teklifinde bulunduğunu açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BAĞDAT - Irak Dışişleri Bakanlığı, İran'ın, gelecek hafta Batılı ülkelerle yapılması planlanan nükleer müzakerelerin Türkiye yerine Irak'ta yapılmasını teklif ettiğini açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, İran'dan Salı günü Irak'a bir heyet geldiği ve bu heyetin "Tahran'ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ve Almanya (P5+1) ile 14 Nisan'da İran'ın nükleer programı konusunda yapılacak toplantıya Bağdat'ın evsahipliği yapması isteğini ifade ettiği" belirtildi.

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari de, İranlı heyetten gelen bu talep doğrultusunda, P5+1 ülkelerinin büyükelçileri ile görüşerek Tahran'ın bu talebini değerlendireceklerini söyledi. Zebari, "Bu teklif onlardan (İranlılardan) geldi. İran'dan gelen bir heyeti kabul ettik. Bugün P5+1 büyükelçilerine bu teklife ilişkin bir mektup sunmak üzere davet ediyoruz" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, geçen Cumartesi günü yaptığı açıklamada, 13-14 Nisan tarihlerinde yapılacak nükleer müzakerelerin İstanbul'da yapılacağını söylemişti. İran ile Türkiye arasında özellikle Suriye'de yaşanan gelişmelere ilişkin ciddi görüş ayrılıkları yaşanıyor. Tahran yönetimi Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a destek verirken, Türkiye Esad'a görevi bırakması çağrısında bulunan ülkelerin başında geliyor.

(Reuters)
 

Bu konularda ilginizi çekebilir