İran ve Rusya hakkında kritik iddia

Rusya savaş uçaklarının Suriye'deki hedefleri vurmak için İran hava sahası ve üslerini kullandığı iddia edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Suriye'deki hedeflerini vurma amacıyla İran üzerinden geçen Rus savaş uçaklarına İran ordusunun "hava sahasını ve bazı askeri üslerini kullandırma" noktasında kolaylık sağladığı iddia edildi.

Washington merkezli Amerikan Girişimcilik Enstitüsü'ne (American Enterprise Institute) bağlı "Hassas Tehditler" çalışma grubunun yayımladığı "Suriye'deki Rus-İran askeri koalisyonu derinleşebilir" başlıklı analizde, İran ordusunun Rus askeri uçaklarına kolaylık sağladığı iddia edildi.

Frederick Kagan, Marie Donovan ve Paul Bucala imzalı analizde, iki ülke ordusu arasındaki Suriye eksenli bu işbirliğinin, yakın gelecekte daha derin ve yakın bir askeri işbirliğine zemin teşkil edebileceği savunuldu.

Analizde, "Aviationist" adlı internet sitesine dayandırılan bir habere atıfla, kasım sonundan beri Rus Tu-95MS Bear, Tu-160 Blackjack ve Tu-22M Backfire tipi savaş uçaklarının, İran hava sahasından İran savaş uçaklarının eşliğinde geçiş yaptığı bildirildi.

Buna ilaveten Rus Su-34 "Fullback" tipi saldırı uçağının Shahid Nojeh askeri üssünde 23 Kasım tarihinde iniş yaptığı ve iki gün sonra yeniden havalandığı kaydedildi. Aynı günlerde Il-76 "Candid" tipi kargo uçağının da aynı üsse iniş yaptığı ve muhtemelen teknik bir sorunu gidermek için parça bıraktığı tahmin ediliyor.

Uzun menzilli füzeler için güvenli koridor

Söz konusu analizde, Rusya'nın Suriye'deki hava saldırıları noktasında Shahid Nojeh hava üssünün özel bir avantaja sahip olduğu ve eğer bundan sonra İran ile Rusya arasındaki askeri işbirliği derinleşecekse bu üssün özel bir konuma sahip olacağı yorumu yapıldı.

Rusya'nın, Suriye'deki operasyonlarını istediği ölçüde gerçekleştirebilmek için bundan sonra İran'ın askeri kapasitesinden daha fazla faydalanmak isteyeceğine dikkat çekilen analizde, Moskova'nın Hazar Denizi ile Akdeniz'den attığı uzun menzilli füzeler için güvenli bir koridora ihtiyaç duyduğu belirtildi.

"Bu temiz ve güvenli koridor İran üzerinden olmak zorunda" ifadelerine yer verilen analizde, Rusya'nın Türkiye ile bozulan ilişkilerine de atıf yapılarak Putin'in başka çaresinin kalmadığı ve İran'la "hava sahasının ve bazı askeri üslerin kullanımı" konusunda daha fazla işbirliğine ihtiyaç duyduğu vurgusu yapıldı.