İran'a yeni yaptırımlar

5 artı 1 grubunun hazırladığı metin bugün BM Güvenlik Konseyinde ele alınacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya, İran'a yeni yaptırımlar konusunda anlaşarak, bir karar tasarısı metni hazırladı.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, tasarının tüm Konsey üyelerine bugün sunulacağını  söyledi. Tasarının içeriği henüz açıklanmadı. ABD, İran için planlanan bu dördüncü yaptırım grubunun, öncekilere göre daha sert olmasını istiyordu.

BM'deki Batılı diplomatik kaynaklar, Konsey'in bugün ilerleyen saatlerde, tasarının sunulması amacıyla toplanacağını ve metin üzerinde kapalı toplantı yapacağını belirttiler. 

Brezilya, Türkiye ile birlikte 5 artı 1 grubuna katılmak istiyor

 

Brezilya'nın Türkiye ile birlikte İran'ın nükleer dosyasıyla ilgili BM Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi ile Almanya'dan oluşan 5 1 grubunun müzakerelerine katılmak istediği bildirildi.

AB-Latin Amerika ve Karayipler Zirvesi için Madrid'de bulunan Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'nın danışmanı Marco Aurelio Garcia, Brezilya'nın Türkiye ile birlikte İran'ın nükleer programı konusunda 5 1 grubunun yürüttüğü müzakerelere katılmayı arzu ettiğini açıkladı.

İran'ın uranyum takası konusunda müzakere eden Brezilya ve Türkiye'nin büyük güçlerin müzakerelerine katılabilmesinin "normal ve arzu edilir" olduğunu söyleyen Devlet Başkanı Lula'nın dışişlerinden sorumlu danışmanı Garcia, "Müzakerelerin en azından önemli bir bölümünün bu iki ülkeye açık olmasının normal olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Lula'nın danışmanı: Şimdiye kadar arabuluculuk değil tehditler vardı

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'nın uluslararası ilişkiler danışmanı profesör Marco Aurelio Garcia, İran ile ilgili daha önce arabuluculuk değil, sadece tehditler olduğunu, "tehditlerle hiçbir şey yapılamayacağını" belirtti.

İspanya'nın başkenti Madrid'de yapılan AB-Latin Amerika ve Karayipler Zirvesinde gündem dışı tek konu, İran, Türkiye ve Brezilya arasında uranyum takası konusunda varılan anlaşma oldu.

Brezilya Devlet Başkanı Lula'nın uluslararası ilişkiler danışmanı Garcia, zirve sırasında basına yaptığı açıklamada, "Devlet Başkanı Lula için aslında Tahran'a gitmek çok riskli bir şeydi. Bazı ülkeler bunu yapmak istemezdi. Brezilya BM Güvenlik Konseyinin geçici üyesi. Ayrıca Brezilya seçim döneminde ve İran ile ilgili girişim muhalefet tarafından bir macera ya da başarısızlık diye kullanılabilirdi. Eski bir Brezilya dışişleri bakanı, İran'da başarılı olma şansımızı bir piyangoyu kazanmak gibi gösterdi. Ama sonuç olumlu oldu. Şans değil yoğun bir çalışmanın ürünü alındı. Brezilya'ya yönelik olarak (Siz İran'ın müttefikisiniz) diye açıklamalar da olabilirdi, ama bu doğru değil. Ne tür eleştiri gelirse gelsin, Lula her durumda bunun yapılmaya değer olduğunu düşündü" dedi.

Profesör Garcia, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Eğer İran, Türkiye ve Brezilya karşısında bulunduğu vaatleri yerine getirmezse yalnız kalacaktır" şeklindeki sözüne katıldığını belirterek, "Başkan Lula bu konuda İran'a karşı çok açık ve ısrarcı oldu. 'Bu bir dostluk girişimi ve eğer dostlarınızı kaybetmek istiyorsunuz siz bilirsiniz' dedi" diye konuştu.

"Anlaşmaya varılmasında hangi taraf daha etkili oldu?" sorusunu Garcia, "Her ikisi de önemli oldu. Hatta İran devlet başkanını da saymak, her üçü de demek gerekir. Ama çok kişi de yardım etti. Rusya Devlet Başkanı, Katar Emiri, Venezuela Devlet Başkanı da yardımcı oldu, yani ortaklaşa bir iş" diye yanıtladı.

Garcia, "İran ile ilgili daha önce arabuluculuk değil, sadece tehditler vardı. Tehditlerle hiçbir şey yapılamaz" dedi.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir