İran'ın Kazakistan'dan kaçak uranyum alacağı iddia edildi

AP'ye ulaştırılan bir istihbarat raporuna göre, İran Kazakistan'dan 1350 ton saf uranyum madeni ithal etmek üzere gizli anlaşma yapmak üzere

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

VİYANA - İran'ın, Kazakistan'dan 1350 ton saf uranyum madeni ithal etmek üzere bazı Kazak yetkililerle gizli bir anlaşma yapmak üzere olduğu iddia edildi.

AP haber ajansına ulaştırılan bir istihbarat raporuna göre, uzmanların uranyum zenginleştirme programı için gereken uranyum stokunun bitmek üzere olduğunu belirttiği Tahran, bu ihtiyaç için bazı Kazak yetkililerle bir anlaşma yapmaya hazırlanıyor.

AP'nin elindeki rapora göre anlaşma birkaç hafta içinde yapılacak ve Tahran, Kazak hükümetinden bağımsız hareket ederek anlaşmayı yapan Kazak yetkililere 450 bin dolarlık ödeme yapacak. Fiyatın, anlaşmanın gizli olması sebebiyle yüksek olduğu belirtiliyor.

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Yerzhan Aşıkbayev, "uluslararası yükümlülüklerinin farkında olduklarını" söyleyerek, raporun varlığını yalanladı. Aşıkbayev, AP'ye verdiği demeçte, "Kazakistan'ın uranyumla ilgili bütün faaliyetleri Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun (UAEK) kontrolü aldındadır" dedi.

Dünyanın en büyük üç uranyum üreticisinden biri olan Kazakistan devletine ait uranyum şirketi Kazatomprom'dan yapılan açıklamada da raporla ilgili iddialar yalanlandı. 

İran'ın New York'taki Birleşmiş Milletler (BM) nezdindeki temsilciliğinden yapılan açıklamada da raporun "kurgulanmış ve temelsiz" olduğu belirtildi. 

UAEK üyesi bir ülke tarafından AP haber ajansına iki sayfalık özetinin ulaştırıldığı kaydedilen raporla ilgili olarak ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ian Kelly, "İran'a herhangi bir uranyum oksit transferi BM Güvenlik Konseyi yaptırımlarının ihlali olur" yorumunu yaptı.

Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir Amerikalı yetkili, Washington'un rapordan haberdar olduğunu bildirirken, üst düzey bir BM yetkilisi de UAEK'nin anlaşma konusunda bilgi sahibi olduğunu kaydetti.   

Batılı ülkelerin nükleer silah üretimi konusunda gizli ajandası olduğunu düşündüğü Tahran yönetimi, nükleer enerji faaliyetlerinin UAEK denetiminde, NPT çerçevesinde ve barışçıl olduğunu savunuyor.