İrlanda'da iki ayrı referandum yapılıyor

İrlanda'da halk bugün hem eşcinsel evlilik hem de cumhurbaşkanı seçilme yaşıyla ilgili sandık başında

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İrlanda'da bugün hem eşcinsel evlilik hem de cumhurbaşkanı seçilme yaşıyla ilgili referandum yapılıyor.  

Nüfusunun yüzde 85'i Katolik olan İrlanda'da, 3 milyondan fazla kişi anayasada eşcinsel çiftlerin evlenmesini sağlayacak değişikliğin yapılıp yapılmamasına karar vermek için bugün oy kullanıyor. Yerel saatle 07.00'de başlayan oy verme işlemi 22.00'de sona erecek. Referandum sonuçlarının yarın belli olması bekleniyor.  

Sandıktan "evet" çıkması halinde İrlanda, eşcinsel evliliğe halk oylaması sonucu izin veren ilk ülke olacak. İrlanda hükümeti ile ülkedeki siyasi partiler eşcinsel evliliğe destek verirken, Katolik Kilisesi ve birçok muhafazakar örgüt sandıktan "hayır" sonucu çıkmasını umut ediyor. 

İrlanda halkı bugün ayrıca cumhurbaşkanı seçilme yaşının 35'ten 21'e indirilmesiyle ilgili yapılan bir başka referandum için de oy kullanıyor. Referandumdan "evet" sonucu çıkarsa seçilme yaşını düzenleyen yasa değiştirilecek. Her iki referandumda da 18 yaşından büyük İrlanda vatandaşları oy kullanabiliyor.  

İrlanda'da eşcinsel çiftler 2011 yılından bu yana "medeni ortaklık" adı altında hayatlarını birleştirebiliyor. Ancak medeni ortaklıkta evliliğin aksine anayasal koruma bulunmuyor. İrlanda'da 22 yıl önce eşcinsel olmak suç kabul ediliyordu. Ülkede 1995 yılında yapılan referandumla ise boşanmanın yasak olduğuna dair yasa değiştirilmişti.  

İngiltere'de ise "eşcinsel evliliğin resmi olarak kabul edilmesini" öngören yasa tasarısı, geçen yıl temmuz ayında Kraliçe 2. Elizabeth tarafından onaylanmıştı. Yeni yasa kapsamında daha önce "medeni ortaklık" yoluyla hayatını birleştirmiş eşcinsel çiftler, bunu "evliliğe" çevirebiliyor. Birleşik Krallık'ta bir tek Kuzey İrlanda'da eşcinsel evlilik yasa dışı kabul ediliyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir