İrlanda'nın kredi notları düştü

S&P, neden olarak ülkenin zor durumdaki finansal sektörünün desteklenmesinin maliyetinin, ülkenin finansal esnekliğini daha da zayıflatacağı endişelerini gösterdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's, İrlanda'nın kredi notlarını düşürdü ve görünümü 'negatif' olarak belirledi.

S&P, İrlanda'nın kredi notlarını düşürmesine neden olarak ülkenin zor durumdaki finansal sektörünün desteklenmesinin maliyetinin, ülkenin finansal esnekliğini daha da zayıflatacağı endişelerini gösterdi.

S&P, İrlanda'nın uzun vadeli kredi notunu bir kademe indirerek AA- seviyesine çekti. Notun görünümü 'negatif' olarak belirlendi. Görünümün 'negatif' olması, notun gelecek 1-2 yıl içinde tekrar düşürülmesinin daha muhtemel bir gelişme olduğuna işaret ediyor. S&P'den yapılan açıklamada, İrlanda finans sektörünün desteklenmesi için İrlanda hükümetinin ortaya koyduğu maliyetin, önceden yaptıkları tahminlerin ciddi şekilde üzerine çıktığı vurgulardı. S&P, şimdi İrlanda'nın bankacılık sistemini desteklemek için 90 milyar euro harcamala ihtiyacı olacağını tahmin ediyor. Daha önceki tahmin 80 milyar euro seviyesindeydi.

 

"S&P'nin analizini kusurlu"

İrlanda Ulusal Hazine İdaresi Ajansı (NTMA) ise S&P'nin analizini "kusurlu" olarak değerlendirdi.

NTMA, yaptığı açıklamada, S&P'nin, değerlendirmesini, bankacılık sektörünü kurtarma maliyetiyle ilgili "uç bir senaryoya" dayandırdığını, İrlanda'nın bu kurtarma için yüksek maliyetle karşı karşıya olduğu görüşüne katılmadığını bildirdi.

Açıklamada, "Bu yaklaşımın kusurlu olduğuna inanıyoruz" denildi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's de geçen ay "Aa1" olan İrlanda'nın kredi notunu bir basamak indirerek "Aa2"'ye çekmiş, not görünümünü ise durağan olarak belirlemişti.

İrlanda'da konut piyasasındaki çöküş bankacılık sektörüne büyük darbe vurduğu için ülke küresel finansal krizde ciddi sıkıntıya düşmüştü.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir