İş yerinde Facebook, verimi düşürüyor

Personelin sosyal ağ sitelerinde harcadığı zaman, şirketlere verimde düşüş olarak yansıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DELHİ - Hindistan'da yapılan bir araştırmanın sonuçları, personel sosyal ağlarda çok uzun zaman geçirmeye başladığı için firmaların verimlerinin düştüğünü ortaya koydu.

Hindistan Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (Assocham) tarafından yapılan araştırmanın sonuçlarına göre başta Orkut, Facebook, Myspace ve Linkedin olmak üzere sosyal ağ sitelerini 'duygusal ilişkiler' ve diğer amaçlar için kullanıyor. Günde ortalama bir saat geçiren personelin verimindeki düşüş yüzde 12.5'e yaklaşıyor.

İnternette dolaşım arttıkça verimdeki düşüşün olumsuz etkilerine dikkat çeken araştırmada, bazı bilişim firmalarının dolaşımı kısıtlayan yazılımlar hazırlamaya başladıkları hatırlatıldı.

Delhi, Bangalore, Madras (Chennai), Cochin, Indore, Ahmedabad, Surat, Mumbai (Bombay), Pune, Chandigarh, Dehradun, Lucknow ve Kanpur'da yapılan araştırma, yaşları 21 - 60 arasında değişen 4 bin çalışan arasında yapıldı.

Buna göre çalışanların yüzde 77'si Orkut hesaplarını mesai saatleri içinde kullanıyor, yarısı gün içinde Facebook'a giriyor. Ankete katılan her 10 çalışandan 4'ü ise Orkut ve Facebook profillerini mesai saatlerinde oluştırduklarını itiraf etti. Çalışanların yüzde 83'ü, iş saatlerinde internette sörf yapmanın sakıncasız olduğu görüşünde.

Yapılan ankete göre firmaların bir kısmı sosyal ağ sitelerinin sadece iş amaçlı kullanımına izin verirken, şirketlerin yüzde 40'ında herhangi bir kısıtlama bulunmuyor.

Eylül ayında İngiltere'nin Portsmouth Belediyesi de çalışanlarının Facebook'a girişini yasaklamıştı. Çalışanların Facebook'ta ayda toplam 400 saat geçirdiğini öner süren belediye, 'kamu kaynaklarının boşa harcanmasını önlemek' için harekete geçmişti.