İşgali sona erdirecek müzakerelere dönülmeli

Gazze'deki ateşkese dünyadan olumlu tepkiler gelmeye devam ederken, BM Genel Sekreteri Ban "47 yıllık işgali sona erdirecek müzakerelere dönülmeli" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK -  İsrail ile Filistinli gruplar arasındaki ateşkes anlaşmasına verdiği desteği tazeleyen Birleşmiş Milletler (BM), Gazze ve İsrail'in aydınlık geleceğinin, sürdürülebilir ateşkese ve tarafların sorumluluklarını yaşatmalarına bağlı olduğunu bildirdi.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, BM'nin bugün Kahire'de Filistinli gruplar ve İsrail arasında ilan edilen ateşkes anlaşmasına tam destek verdiğini açıkladı.

Dujarric'in günlük basın toplantısındaki açıklamasında, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu dahil, kalıcı ateşkes anlaşması için yoğun temaslarda bulunduğunu ve BM'nin Gazze Şeridi'ndeki Filistinliler'e insani yardım için hazır olduğu bildirdi.

BM Genel Sekreterlik Sözcülüğünden daha sonra yapılan açıklamada ise, Genel Sekreter Ban'ın, Mısır'ın himayesi altında bugün ilan edilen ateşkes anlaşmasını memnuniyetle karşıladığı bildirilerek, şu ifadelere yer verildi: 

''En son birbiri ardına yapılan öldürme ve Filistinliler'in evlerinin yaygın bir şekilde yıkılmasında, iki tarafta da sivillerin günlük hayatlarını devam ettirmeye ve özellikle Gazze halkının son derece ihtiyacı olan insani ve kurtarma çalışmaları için bir ferahlamaya ihtiyaçları var.''

Gazzeli ve İsrailli çocukların, roket sirenlerinin ve hava saldırılarının sesi olmadan okul dönemine başlayabilmeleri gerektiğini belirten Genel Sekreter Ban, ''Derin acılara ve tahrip edici fiziksel yıkımlara neden olan 50 günlük derin insani acıdan sonra, ateşkesin ihlali tamamen sorumsuzluk olur'' ifadesini kullandı.

Gazze'nin yeniden Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) taahhütlerine bağlı meşru bir Filistin hükümeti altında olmasını belirten Genel Sekreter Ban, Gazze'ye uygulanan ablukanın sona ermesi ve İsrail'in meşru güvenlik kaygılarının üzerinde durulması gerektiğini kaydetti. 

Genel Sekreter Ban, BM'nin İsrail ve Gazze arasındaki çatışmanın yapısal faktörlerini desteklemeye hazır olduğunu belirtirken, taraflara yaptığı çağrıda, tüm temel sorunları ele alan ve 47 yıllık işgali sona erdirecek bir nihai statü anlaşmasına yönelik müzakerelere acilen dönülmesini istedi.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, yaptığı yazılı açıklamada, "Ateşkes anlaşmasını kuvvetle destekliyoruz ve tüm tarafları ateşkesin koşullarına tam ve eksiksiz şekilde uymaya çağırıyoruz. Bu ateşkesin kalıcı ve sürdürülebilir olacağını, roket ve havan topu saldırılarına son vereceğini ve Gazze'deki ihtilafın kalıcı biçimde sonlandırılmasına katkı sağlayacağını ümit ediyoruz" ifadesini kullandı.

Sükunetin yeniden sağlanmasıyla Gazze halkına yönelik acil ihtiyaç duyulan insani yardımların dağıtımının hızlandırılması gerektiğini ve ABD ile uluslararası toplumun bu çabayı desteklemeye tümüyle kararlı olduğunu kaydeden Kerry açıklamasında, "Hamas ve diğer terör örgütlerinin değil, Gazze'deki sivil halkın yararına olmasını temin etmeye dönük uygun tedbirleri alarak, büyük bir yeniden inşa girişimi üzerinde uluslararası ortaklarımızla birlikte çalışmaya hazırız" ifadesine yer verdi. 

Kerry, bu kritik çabalarda Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Filistin yönetimiyle yakın koordinasyon içinde olmayı arzuladıklarını belirtti.

Ateşkes anlaşmasının, "bir kesinlik değil, bir fırsat" olduğunu da kaydeden Kerry, açıklamasına şöyle devam etti:

"Bir sonraki aşamaya gözlerimizi dört açarak yaklaşıyoruz. Bu yoldan daha önce geçtik ve önümüzdeki zorlukları hepimiz çok iyi biliyoruz. Hem İsrailliler hem de Filistinliler, ihtiyaçları ve bölgenin geleceğiyle ilgili güçlü görüşlere sahipler. Ancak Gazze'de uzun vadeli bir çözüm olacaksa bunun için belirli temel neticeler gerekli. İsrailliler, terör saldırıları, roketler, tüneller, sirenlerin çalması ve ailelerin sığınaklara akın etmesi olmadan barış ve güvenlik içinde yaşayabilmeliler. Filistinliler de barış ve güvenlik içinde yaşayabilmeli, kendileri ve çocukları adına daha iyi hayatlar inşa etmek için tam ekonomik ve sosyal fırsatlara sahip olmalılar. O noktaya ulaşmak kolay olmayacak ama bu, iki taraftaki insanların hakettiği bir geleceğe açılan tek yol."

AB:  Ateşkesin sürmesi gerekli

Avrupa Birliği (AB), İsrail ile Filistinli gruplar arasında Kahire’de sağlanan ve memnuniyetle karşıladığı ateşkesin sürmesi gerektiğini belirtti.

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’a bağlı çalışan Avrupa Dış Eylem Servisi’nden (EEAS) yapılan açıklamada, “Tüm taraflara ateşkesin şartlarına riayet etme çağrısı yapıyoruz” denildi.

Ateşkesin sağlanması için çalışan Mısır ve diğerlerinin çabalarını öven AB, son 50 günde yaşanan sivil can kayıpları ve yıkımla ilgili üzüntüsünü dile getirdi.

Açıklamada, AB’nin ateşkesin konsolide edilmesine katkıda bulunmaya hazır olduğu ifade edildi.

Fransa ateşkesten duyduğu memnuniyeti dile getirdi

Fransa, Filistinli gruplar ile İsrail arasında kalıcı ateşkesin sağlanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Fransa Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Fransa'nın her iki tarafa da "İsrail'in güvenliğine ve Gazze'de ablukanın kaldırılmasına ilişkin Mısır himayesinde yürütülen görüşmelere saygı duyması ve gerekeni yapması" konusunda çağrıda bulundu. 

Fransa'nın Güvenlik Konseyi içinde Avrupalı partnerleriyle koordinasyon içinde olduğu belirtilirken, ateşkese katkı sağlayacak çözümler konusunda destek olacağı kaydedildi.

Açıklamada, "gereklilikleri son derece iyi biilinen ve İsrail-Filistin arasındaki savaşa kesin bir çözüm sağlayan bu ateşkesin önemi ve acileyeti" hatırlatıldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir