'İskoçya bağımsız bir ülke olabilir'

Eski İngiltere Merkez Bankası Başkanı King, "Sonuçları göze alınabilecek ise İskoçya bağımsız bir ülke olabilir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Eski İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Mervyn King, İngiliz yayın kurumu BBC ’de katıldığı programda halkı, başkenti, tarihi ve kültürü ile İskoçya'nın bağımsız bir ülke olabileceğini belirterek, "Bağımsız İskoçya'nın uluslararası piyasalardan borçlanması zor olacaktır. Eğer bütçe açığı vermeye devam ederse de bu maliyetleri artıracaktır." dedi.

İskoçya’nın gelecek dönemde ikinci bir bağımsızlık referandumu ile bağımsız olabileceğini ve İskoçya’nın bağımsız olması halinde İngiliz Sterlinini kullanmaya devam etmesinde herhangi bir sorun olmayacağını ifade eden King, bağımsız İskoçya’nın uluslararası sermaye piyasalarından borçlanmada zorluk yaşayabileceğini vurguladı.

Dünyada İskoçya büyüklüğünde bağımsız birçok ülke olduğuna işaret eden King, "Halkı, başkenti, tarihi ve kültürü ile İskoçya bağımsız bir ülke olabilir. Mesele, sonuçları göze alınabilecek mi? Bağımsız İskoçya’nın uluslararası piyasalardan borçlanması zor olacaktır. Eğer bütçe açığı vermeye devam ederse de bu maliyetleri artıracaktır. Bu sefer de faiz oranları yukarı gidecektir." ifadelerini kullandı.

İskoçya Bölgesel Hükümeti'nin eski Başbakanı Alex Salmond, geçen hafta ikinci bir referandumla İskoçya’nın bağımsız olması durumunda İngiliz Sterlini'ni terk edebileceğini söylemişti.

İskoçya Bölgesel Hükümeti Harcama ve Gelir Dairesi (GERS) verilerine göre, İskoçya, 2015-2016 finansal yılını kapsayan dönemde toplam vergi gelirlerinden yaklaşık 14,8 milyar sterlin fazlasını harcamak zorunda kalmıştı.

İskoçya Bölgesel Hükümeti'nin Başbakanı Nicola Sturgeon, geçen hafta İskoçya'nın 2018 sonbaharı ya da 2019 ilkbaharında ikinci bir bağımsızlık referandumuna gidebileceğini açıklamıştı.

İngiltere Başbakanı Theresa May ise bağımsızlık referandumu için "şimdi zamanı değil" diyerek, Avrupa Birliği (AB) ile yürütülecek ayrılık müzakerelerine odaklanılması ve birlikte çalışılması çağrısında bulunmuştu.