İskoçya ikinci referanduma hazırlanıyor

Brexit'te hayır oyu kullanan İskoçya, ikinci bir bağımsızlık referandumuna hazırlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İskoçya Birinci Bakanı Nicola Sturgeon, İngiliz hükümetinin Brexit konusundaki "katıksız uzlaşmazlığının" İskoçya'yı ikinci bir bağımsızlık referandumuna itebileceğini belirtti.

Stuırgeon Times gazetesinde bugün yer alan yazısında, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma kararının, İskoçya'nın 10 puanlık farkla bağımsızlığı reddettiği 2014 referandumundan bu yana görünümü değiştirdiğini söyledi.

Sturgeon, "Eğer bir bağımsızlık referandumu ihtimali doğarsa bu, İskoç hükümetinin kötü niyetinden değil, İngiltere hükümetinin katıksız uzlaşmazlığı yüzünden olacaktır. İngiltere hükümetinin yönünü değiştirmesi için geç değil fakat zaman tükeniyor" dedi.              

Geçen yıl Haziran ayında yapılan Brexit referandumunda İngiltere ve Galler'deki seçmenler güçlü bir şekilde AB'den ayrılma yönünde oy kullanırken, İskoçların büyük çoğunluğu AB'de kalınması yönünde tercihte bulunmuştu.

İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan ayrılması için olası bir ikinci referanduma dair söylentiler, ulusalcıların önümüzdeki ay yeni bir referandum çağrısı yapabileceği haberlerinin medyada yer almasıyla arttı.

Haberlere göre bu çağrı İngiltere Başbakanı Theresa May'in Brexit sürecini resmen başlatacağı tarihe denk getirilecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir