İskoçya, İngiltere'nin Brexit yasasını desteklemeyecek

İskoçya, İngiltere'nin Brexit yasasını desteklemeyeceğini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon, İskoç Parlamentosu'nun İngiliz hükümetinin Brexit planlarını gerçekleştirmek için geçirmek zorunda olduğu Brexit yasasını onaylamayacağını açıkladı. Sturgeon, BBC radyosuna yaptığı açıklamada, "Yetki devrinin dayandığı temellerin altını oyacak bir karara ben imza atmam" dedi.

Bu gelişme, İngiltere'de Theresa May hükümetinin aşması gereken yeni bir sorun ortaya çıkarıyor.

İngiltere Başbakanı May hükümeti, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'ya şimdiye kadar yaptığı tekliflerden daha fazlasını yapmayacağını açıklamıştı. İngiltere'ye bağlı olan bu üç bölge, İngiltere'nin devrettiği yönetim yetkisini kullanan parlamentolara ve hükümetlere sahip.

İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda, Brexit için İngiliz parlamentosundan çıkacak yasayı veto yetkisine sahip değiller. Ancak bu üç devletin isteklerine sırt çevirmek, zaten gergin olan ilişkileri daha da zora sokabilir.

İngiltere hükümetinin, Brexit yasasını yaz aylarında parlamentodan geçirmeden önce, bu üç bölge ile uzlaşma sağlaması gerekiyor. Brexit yasası İngiltere'nin AB ile bağlarını resmen sona erdirecek ve AB mevzuatının bir bölümünü İngiliz yasalarına ekleyecek.

'Brexit'le İskoçya 12.7 milyar sterlin zarar edecek''Brexit'le İskoçya 12.7 milyar sterlin zarar edecek'

 

Bu konularda ilginizi çekebilir