İskoçya'da bağımsızlık referandumu

İskoçya'da halk ülkenin Birleşik Krallık'tan bağımsızlığı kararını oylamak üzere 18 Eylül'de referanduma gidecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - İskoçya'nın Aberdeen şehrinde lideri olduğu İskoç Ulusal Partisi'nin ilkbahar kongresinde konuşan Salmond, 18 Eylül'de yapılacak İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan bağımsızlığına ilişkin referandumun kendisi ya da partisiyle ilgili olmadığını, "İskoçya'nın geleceğinin kendi ellerine verilmesiyle ilgili olduğunu" ifade etti. 

Salmond ayrıca İskoçya'nın bağımsızlığı halinde ilk İskoç hükümetinin İşçi Partisi liderliğinde ya da bir koalisyonla yürütülebileceğini dile getirdi.

İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan bağımsızlık referandumu 18 Eylül'de yapılacak. Referandumda İskoç halkına, "İskoçya bağımsız bir ülke olmalı mı?" sorusu yöneltilecek. Referandumdan bağımsızlığa "evet" sonucu çıkması halinde, İskoçya'nın 24 Mart 2016 tarihinde resmen bağımsız olması bekleniyor.

İskoçya'daki son kamuoyu yoklamaları bağımsızlığa "hayır" diyenlerin, ayrılıkçıların yüzde 15 önünde olduğunu gösteriyor. Bağımsızlık halinde İskoçya'nın sterlin para birimini koruyamayacağı ya da Avrupa Birliği gibi uluslararası kuruluşlara yeniden üye olması gerektiği gibi konuların, birlik yanlılarına desteği artırdığı belirtiliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir