İspanya büyüme tahminini yukarı yönlü revize etti

İspanya Başbakanı Rajoy, 2015 yılı için ekonomik büyüme tahmininin yüzde 2'den yüzde 2,4'e revize edildiğini duyurdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, daha önce yüzde 2 olarak açıkladıkları 2015 ekonomik büyüme tahmininin yüzde 2,4'e çıkarıldığını bildirdi. 

Mayıs ayında yapılacak yerel seçimler ve yıl sonundaki genel seçimler öncesinde mecliste gerçekleşen son "ulusal devlet tartışması" oturumunun açılışında konuşan Rajoy, 2011 yılında iktidara gelmelerinin ardından ekonomik krize karşı bu yasama ve yürütme döneminde uyguladıkları en önemli politikanın "kurtarma yardımı almamak" olduğunu kaydetti. 

Ülkede yüzde 24 seviyesinde olan işsizlik sorunun önlerindeki en büyük engel olduğunu belirten Rajoy, 2014-2015 döneminde 1 milyon istihdam yaratılacağını anlattı. 

"İspanya'nın istihdama ihtiyacı var. İspanya'nın layık olduğu istikrarın yakalanması için halen 3 milyon net istihdam eksikliğimiz var" diyen Rajoy, her yıl 500 bin yeni istihdam yaratılması gerektiğini belirterek, ekonomik krize karşı çıkardıkları yeni yasalar için çok çalıştıklarını vurguladı. 

Başbakan Rajoy, "Ancak demagoji yaparak bunları yok etmek çok kolay. İspanya 3 yıl önce Avrupa'ya sorun götüren bir ülkeydi ama kendi çabası sayesinde 3 yılda çok iyileşti. Gerek özerk yönetimlerin gerekse İspanyol ailelerin borçlarını yeniden bir düzene oturtmalarını sağlayacak yeni bir yasal değişiklik üzerinde çalışıyoruz" diye konuştu.  

Çocuklu aileler ve yeni iş kontratı yapan işverenlere yönelik bazı yardımlar da açıklayan Rajoy, İspanya'daki en ciddi sorunlardan biri olarak gösterilen Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı girişimlerle ilgili olarak da "Yasalar çerçevesinde Katalonya ile oturup ortak noktalar bulmaya hazırım" dedi.  

Bu arada Rajoy'un konuşmasını değerlendiren muhalefet partileri, İspanya Başbakanı'nı "hayalcilik ve gerçek dışı bir İspanya sunmakla" suçladı. İspanyol meclisinde 3 gün sürecek "ulusal devlet tartışması" oturumunda, muhalefet partilerinin liderleri konuşmalarını öğleden sonra yapacak. 

FEMEN eylem yaptı

Öte yandan meclis genel kurulundaki oturum başladığı sıralarda, kadın aktivist grup FEMEN'e bağlı 2 kadın meclis binası girişinde eylem yaptı. Üstleri çıplak, sırtlarında ve göğüslerinde "İspanyol özgürlüğü aranıyor", "Özgürlükler için FEMEN" ifadeler yazılı 2 kadın "Protesto etmek yasa dışı değildir" diye bağırarak meclis kapısına doğru koştu.

Senatoda görüşmeleri devam eden ve gösterilere yeni yasak ve cezalar getiren "Vatandaş Güvenlik Yasası"nı protesto eden FEMEN üyelerine müdahale eden İspanyol polisi, göstericileri bölgeden uzaklaştırdı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir