İspanya büyüme tahminini yüzde 2.9'a çıkardı

İspanya Başbakanı Rajoy, ""İspanya'daki ekonomik toparlanmanın düşmanları olarak sadece siyasi istikrarsızlığı ve Yunanistan'ı görüyorum" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, 2015 büyüme tahminini yüzde 2,5'ten yüzde 2,9'a çıkardıklarını açıkladı. 

Rajoy, bugün katıldığı bir konferansta, gelecek mayıs ayındaki yerel seçimler ve yıl sonunda yapılacak genel seçimler öncesinde 2015 yılına ilişkin ekonomik büyüme tahminlerini olumlu yönde değiştirdiklerini duyurdu.  

Konferansta konuşan Rajoy, hükümetin 2015 için daha önce açıkladığı yüzde 2,5 büyüme tahminini yükselterek, bu yıl yüzde 2,9'luk büyüme tahmin ettiklerini açıkladı.  

İspanyol ekonomisinin iyiye gittiğini, ancak temkinli olmaya devam etmeleri gerektiğini vurgulayan Rajoy, "İspanya'daki ekonomik toparlanmanın düşmanları olarak sadece siyasi istikrarsızlığı ve Yunanistan'ı görüyorum. Yunanlılar ve Avrupa'nın geri kalanı için en iyisi Yunanistan'ın kendisine tek finansman desteği veren AB'ye verdiği vaatleri yerine getirmesi ve bulunduğu yerde kalmaya devam etmesidir" değerlendirmesinde bulundu. 

Hükümetinin, İspanya'nın demokrasi tarihinde yaşadığı en büyük ekomik krizle mücadele etmek zorunda kaldığını belirten Rajoy, krizden dolayı artırılan vergi oranlarının tekrardan düşürülmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti. İspanya Başbakanı, uzun vadeli büyüme ve refahı sadece kendi partisinin (Halk Partisi) gerçekleştirebileceğini savundu. 

Öte yandan 27 Eylül'de Katalonya özerk yönetiminde yapılacak erken yerel parlamento seçimlerinin Katalonya'daki ayrılıkçı siyasi partilerin savunduğu gibi "plebisit bir seçim" olmadığını bir kez daha vurgulayan Başbakan Rajoy, "her özerk yönetimle diyaloğa her zaman açık olmalarına rağmen ne kendisinin ne de gelecekteki herhangi bir İspanya Başbakanının ülkenin egemenliğiyle ilgili hiçbir görüşme yapmayacağını" ifade etti. Rajoy, İspanya'daki genel seçimler için 27 Eylül tarihinin ihtimaller arasında olduğunu söyledi. 

Uluslararası Para Fonu (IMF) birkaç hafta önce yaptığı açıklamada İspanya için 2015 yılında yüzde 2,5'lik büyüme tahmininde bulunmuştu. 

2008 yılından bu yana ekonomik krizle mücadele eden İspanyol ekonomisi, beş yıllık küçülmenin ardından ilk kez 2014'te toparlanıp yüzde 1,4'lük büyüme gerçekleştirmişti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir