İspanya'da eğitim durdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

MADRİD - İspanya'da tüm kamu eğitim sektöründe, ekonomik krizden dolayı yapılan kesintilerle reformları protesto etmek için bugün greve gidildi.
Anaokullarından üniversitelere kadar her yaştan öğrenci, öğretmen ve velilerin katıldığı greve iştirak, sendikalara göre yüzde 65 düzeyinde oldu.
Ülke genelinde 5,5 milyon ilk, orta ve lise öğrencisi ile 1,4 milyon üniversite öğrencisini kapsayan greve, sayıları 500 bini bulan öğretmen ve yaklaşık 100 bin profesör ile araştırma görevlisi de destek verdi.
Sendika yetkilileri, ilk kez ülke genelinde tüm eğitim sektörünü kapsayan grevin başarıyla geçtiğini açıladılar.
50 kentte düzenlenen gösterilerde, "Eğitim satılmaz, savunulur" sloganları atılırken, göstericiler, Eğitim Bakanı Jose İgnacio Wert'in hazırladığı reform paketinin cuma günkü Bakanlar Kurulu'nda kabul edilmesi halinde, protestolarını sürdüreceklerini söylediler.
Ekonomik krizden dolayı eğitimde yapılan ciddi kesintileri protesto eden sendikalar, söz konusu reform paketiyle, özerk yönetimlerin eğitim üzerindeki haklarının kısıtlanarak merkeziyetçi bir sisteme dönüştürüleceği, eğitim kalitesinin düşeceği, İspanyolca'nın yanında verilen Baskça, Katalanca gibi çift dilli eğitimlerdeki dengenin bozulacağını savunuyor.
Öte yandan Eğitim Bakanı Wert'in erkek kardeşi Juan Pablo Wert'in de protestolara destek vermesi ilgi çekti. Eğitimde yapılan kesintileri doğru bulmadığını ve tamamen kişisel bir yaklaşım sergileyip, verdiği tepkinin, kardeşiyle ilişkilendirilmesini istemeyen Castilla La Mancha Üniversitesi Sanat Tarihi Profesörü Wert, basının sorularını cevapsız bıraktı.