İspanya'da işsiz sayısı geriledi

Kasım ayı rakamlarına göre ülkede işsiz sayısı 27 bin 71 düşerek toplamda 4 milyon 149 bin 298 kişiye geriledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İspanya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın açıkladığı rakamlara göre kasım ayında ülkedeki işsiz sayısının 27 bin 71 düştüğü ve toplamda 4 milyon 149 bin 298 olduğu belirtildi. 

Bakanlıktan yapılan açıklamada, 1996 yılından bu yana kasım aylarına bakıldığında işsiz sayısındaki en büyük düşüşün geçtiğimiz ay görüldüğü vurgulandı. 

 2015 Kasım ayı rakamlarında, işsizliğin İspanya'daki tüm sektörlerde ve 17 özerk yönetimin 10'unda düştüğü görüldü. 

2014 Kasım ayına göre kıyaslandığında ülkede yaklaşık 400 bin daha az işsiz olması dikkat çekti.  Buna rağmen İspanya'da mevcut durumda işsizlik oranı yüzde 21,5 düzeyinde olurken, AB ülkeleri arasında Yunanistan'dan (yüzde 24,6) sonra en yüksek işsizlik oranı halen İspanya'da bulunuyor. 

20 Aralık'ta yapılacak genel seçimler öncesi açıklanan kasım ayı rakamlarını değerlendiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Fatima Banez, "Kasım ayı ülkemizde işsizlik rakamlarında geleneksel olarak kötü bir ay olarak bilinmesine rağmen bu kez olumlu bir rakam çıkmıştır. Bu memnuniyet verici, tarihi bir rekor" şeklinde konuştu. 

Banez, her yıl 500 bin kişiye istihdam sağlayarak, 4 yılda toplam 2 milyon kişiyi iş sahibi yapma planlarını hatırlattı. 

Öte yandan ekonomistler, İspanya'da son 1 yıldır işsiz sayısında düşüş görülse de yeni işe girenlerin yaklaşık yüzde 90'ına geçici sözleşme yapıldığına ve ekonomik krizin başladığı 2008 yılına göre maaşların ortalama yüzde 25 daha azaldığına dikkat çekiyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir