İspanya'da sağlıkçıların direnişi sürüyor

Madrid'de hastanelerin özeleştirilmesine karşı sağlıkçıların protestosu devam ediyor. 120 sağlık merkezinin müdürü toplu istifa etme kararı aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

MADRİD - İspanya'nın Madrid özerk yönetiminin "sağlık sisteminde sürdürülebilir destek planı" adı altında 6 hastane ve 27 sağlık merkezini özelleştirmek istemesine karşı sağlıkçıların protestosu devam ederken, 120 sağlık merkezinin müdürü toplu istifa etme kararı aldı.

Madrid özerk yönetiminin planına karşı 4 haftadır iş durduran ve gösteriler düzenleyen aralarında doktorların da bulunduğu sağlık personeli çalışanlarının eylemlerinden dolayı, bu zamana kadar 5 bin kadar ameliyat ertelenmiş ve 30 binden fazla hastanın randevusu iptal edilmişti. Son olarak, aralarında topladıkları 7 bin 933 imza ile Madrid özerk yönetimi Sağlık Bakanlığı'na bir dilekçe bırakan sağlıkçılar, söz konusu planın geri çekilmesine kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirtti.

Madrid özerk yönetiminin 26 Aralık'ta, 2013 yılında özelleştirilecek 27 sağlık merkezinin (poliklinik) adını açıklaması beklenirken, en az 120 sağlık merkezinin müdürü, isimlerin açıklandığı anda toplu halde istifalarını sunma kararı aldı. Bu sayının önümüzdeki günlerde artabileceği ifade edildi.

Öte yandan tüm tepkilere rağmen "sağlık sisteminde sürdürülebilir destek planı" uygulamakta kararlı olduğunu açıklayan Madrid özerk yönetimi yetkilileri, 6 hastanenin ve 27 sağlık merkezinin özelleştirileceğini söyledi. Ekonomik krize karşı mücadelede kemer sıkma politikaları kapsamında böyle bir karar alma gereği duyan Madrid özerk yönetimi, hastane ve sağlık merkezlerinin özelleştirilmesiyle 700 milyon avroluk tasarruf yapmayı öngörüyor.