İspanya'yı AB'ye şikayet edecekler

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
MADRİD - İspanya'nın doğusundaki Katalonya özerk yönetimindeki bağımsızlık tartışmaları sürüyor.
Katalonya özerk yönetimi başkanı Artur Mas, bağımsızlıkla ilgili yapılacak olası bir referanduma, anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle karşı çıkan ve böyle bir referandumu yaptırmayacağını ilan eden İspanyol hükümetini, Avrupa Birliği (AB) kurumlarına şikayet edeceğini açıkladı.
Katalonya'da 25 Kasım'da yapılacak erken yerel seçimlerden sonra oluşacak yeni parlamentoya Katalonya'yı bağımsızlık yönünde bir referanduma götürmesi için gerekli yetki verilirken, bu öneriyi ortaya atan ve en büyük savunuculuğunu yapan Yönelim ve Birlik (CIU) partisinin başkanı Artur Mas, işi sonuna kadar götürmekte kararlı olduğunu vurguladı.
Mas, Katalan televizyonuna verdiği demeçte, İspanya merkezi hükümetinin referadumun yapılmasını önlemeye çalışması halinde "bu tartışmayı uluslararasılaştıracağım" dedi. Mas, "Eğer İspanya Anayasa Mahkemesi, referandum yapılmasını anayasaya aykırı görürse Brüksel'e ve Avrupa mahkemelerine gideceğim" ifadelerini kullandı.
Mas, seçimleri kazanması halinde 4 yıl sürecek yeni iktidarında, Katalan halkına "Katalonya'nın, AB'nin yeni devleti olmasını ister misiniz?" sorusunun yöneltildiği bir referandum yapmak istiyor.
25 Kasım'daki erken seçimler öncesi yapılan anketlerin sonuçları, CIU'nun seçimleri kazanarak gelecek dönemde Katalonya özerk yönetiminde iktidarda olacağı gösteriyor.
Bu konularda ilginizi çekebilir