İspanya'da büyüme bekleneni karşıladı

Küresel krizden en fazla etkilenen ülkeler arasında yer alan İspanya ekonomisi toparlanmayı sürdürürken, ilk çeyrekteki büyüme oranları hükümetin öngörüsünün gerçekleşme olasılığını artırıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İspanya İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre, ülkede geçen yılın ilk çeyreğinde yüzde 21 olan işsizlik oranı yüzde 18.75'e düştü. 2015'in birinci çeyreğinde bu oran yüzde 23.78 düzeyindeydi. 

Ülkede yılın ilk çeyreğinde GSYH, önceki iki çeyrekte üs üste yüzde 0.7'lik büyümelerin ardından, yüzde 0.8 arttı. İspanyol basınına göre ilk çeyrekteki bu büyüme oranları hükümetin öngörüsünün gerçekleşme olasılığını artırıyor.

İspanya Merkez Bankası İspanya'nın 2017'de yüzde 2.8 ve 2018'de ise yüzde 2.1 büyümesini, işsizliğin ise 2017'de yüzde 16.7'ye, 2018'de ise 15.4'de düşeceğini öngörüyor. 

Bankia'dan tarihin en iyi üç aylık sonucu

Öte yandan İspanya bankaları peşpeşe kâr açıkladı. Bankia yılın ilk çeyreğinde tarihinin en iyi üç aylık sonucuna ulaşarak, kârını yüzde 28.4 artışla 304 milyon euroya çıkardığını açıkladı. Portekiz Yatırım Bankası ile Şubat ayında birleşen CaixaBank ise kârını, geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 48 arttırarak 403 milyon euroya yükseltti.

İspanya'ya İngiliz turist akını

Ekonomiye turizm alanından da büyük katkı geldi. İspanya yılın ilk çeyreğinde turist sayısını geçen yılın aynı dönemine oranla  yüzde 9.3 arttırarak 13 milyon daha fazla turist ağırladı. Bu dönemde ülkeyi ziyaret eden turistlerin büyük bir bölümünün İngiliz olduğu açıklandı. Bir önceki yılın aynı dönemine oranda ülkeye gelen İngiliz turist sayısı yüzde 5.8 artış gösterdi.

Turizm sezonunun başlamasıyla ekonomik büyümenin önümüzdeki dönemlerde daha da artacağı, işsizliğin ise daha da düşeceği konuşuluyor. İspanya'ya turistlerin gösterdiği  ilgideki yoğun artışın nedeni olarak güvenlik sorunları nedeniyle Türkiye ve Tunus'un yaşadığı turist kaybı gösterilmişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir