İspanyollar, 3 ay süreyle katılacak

İspanya, Libya'da operasyon için gerekirse Meclis'ten ek süre isteyecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MADRİD - İspanyol Meclisi, BM Güvenlik Konseyi'nin Libya ile ilgili aldığı karar doğrultusunda bu ülkeye başlatılan çok uluslu askeri operasyona İspanyol askerlerini 3 aylık süreyle yetkilendirdi.

Zapatero hükümeti, Libya'nın hava sahasındaki uçuşa yasak bölgenin kontrolü misyonuna 1 aylık, Libya'da Kaddafi rejiminin silahlanmasını durdurmaya yönelik misyonlar için ise 3 aylık yetki alırken, her iki misyonun süresinin uzatılması halinde meclisten yeniden yetki isteneceği açıklandı.

İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, Libya'ya yönelik askeri operasyona katılma kararı için gerekli onayı aldı. Mecliste yapılan oylamada 336 evet, 3 hayır ve 1 çekimser oyu çıktı.

İspanya Başbakanı, Libya'ya yönelik operasyonlarda "gerektiği kadar güç kullanılacağını" belirterek, buna karşılık olarak Kaddafi'nin halkına saldırma riskinin olduğunu ifade etti. Libya'ya yönelik operasyonun ABD'nin liderliğinde başlatıldığını ve İspanya olarak bu misyonun içinde rahat çalıştıklarını söyleyen Zapatero, bu operasyonun büyük olasılıkla NATO'nun yönetimine bırakılacağını, İspanya'nın da buna olumlu yaklaştığını dile getirdi.

İspanya'daki sosyalist hükümet, meclis onayını beklemeden Libya'ya yönelik askeri operasyona katılması için 19 Mart tarihinde İtalya'ya 4 adet F-18 tipi uçak, Boeing 301 Cessna tipi nakliyat uçağı, bir gözetleme uçağı, bir firkateyn ve bir denizaltı göndermişti. İspanyol F-18 askeri uçakları pazartesi gününden itibaren Libya'ya yönelik operasyonlara katılmaya başladı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir