İsrail gaz ve petrol çıkaracak yabancı şirket arıyor

İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, İsrail, karasularında petrol ve doğalgaz çıkarılması için yabancı enerji şirketleri ile anlaşılacağını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İsrail, karasularında 24 ayrı blokta petrol ve doğalgaz çıkarılması için yabancı enerji şirketlerinden bu hafta teklif almaya başladı. Enerji Bakanı Yuval Steinitz, sonuçta yabancı enerji gruplarından iki veya üç tanesini seçmelerinin yeterli olacağını söyledi.

Steinitz bugün Reuters ile yaptığı söyleşide "İstediğimiz sonuç, ihalenin sonunda ciddi, somut ve görece kısa süreli bir iş planı sunabilecek iki-üç şirket seçmektir" dedi. Bu şirketlerin yerel ortaklarla çalışabileceklerini ancak her grupta mutlaka bir yabancı şirket olması gerektiğini söyleyen Bakan, "Çünkü halen İsrail'de ciddi operatörler yok" dedi.

Halen İsrail'de faaliyet gösteren tek yabancı operatör Texas merkezli Noble Energy. Noble İsrail açıklarında Tamar ve Leviathan adı verilen çok büyük iki doğalgaz sahası keşfetmişti.

İsteyen şirketler nisana kadar tekliflerini verebilecekler. Seçim ise Temmuz ayında yapılacak. İsrail hükümeti, ihaleye hazırlık olarak vergilendirme ve ihracat gibi konularda yatırımcıları uzun süredir ürküten belirsizlikleri Mayıs ayında açıklığa kavuşturmuştu.

Steinitz, "Bu sektörde ya komadasınızdır, ya da ileri gidiyorsunuzdur. Biz artık komadan çıkmaya ve ülkenin enerji piyasasına, gaz ve petrol rezervlerinin işletilmesine yatırım yapmaya karar verdik" dedi.

İsrail'e husumet besleyen Arap ülkelerinin İsrail pazarına girecek enerji şirketlerine tepki göstermesinden duyulan kaygı konusunda Steinitz şöyle konuştu:

"Ortadoğu'daki reel politik nedir anlayanlar (Arap devletlerinin tepkisinin) gerçekten zayıfladığını bilirler." Son 10 yılda dünyanın en büyük offshore doğalgaz sahaları doğu Akdeniz'de, yani İsrail, Mısır ve Kıbrıs ekonomik sularında bulundu.

Steinitz Kuzey Denizi'ndeki sahalar tükenmeye giderken, bu havzanın öne çıktığını söyledi. İsrail enerji bakanlığı Türkiye ve Mısır ile ihracat anlaşmaları yapmak için çalışmalarını sürdürüyor.

İsrail ayrıca Avrupa Birliği ile de deniz altından Kıbrıs, oradan da Yunanistan ve İtalya'ya uzanacak 5.2 milyar euroluk bir boru hattı projesi üzerinde çalışıyor. Steinitz bu iki seçenekten hangisini tercih ettiklerini  belirtmedi ancak ihracat için tek bir boru hattının muhtemelen yeterli olmayacağını söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir