İsrail Gazze sınır kapılarını kapattı

İsrail'in Gazze Şeridi'ne açılan Kerm Ebu Salim ve Beyt Hanun sınır kapılarını kapattığı bildirildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GAZZE - Filistin Hudut ve Geçitler Heyeti Müdürü Nazmi Muhenna, İsrail yönetiminin, Gazze Şeridi'nin ticari "can damarı" niteliğindeki Kerm Ebu Salim ve istisnai durumlarda açılan ve Batı Şeria'ya geçiş için kullanılan Beyt Hanun (Erez) sınır kapılarını kapattığını belirtti.

Muhenna, İsrail tarafının kendilerine kapatma süresine ilişkin de bilgi vermediğini kaydetti.

"Karar ateşkesin ihlali"

Hamas Sözcüsü Musa Ebu Merzuk ise yaptığı yazılı açıklamada, "İsrail Kerm Ebu Salim ve Beyt Hanun sınır kapılarını kapatarak ateşkes şartlarını ihlal ediyor" dedi.

Ebu Merzuk, İsrail'in açıkladığı kapatma gerekçelerini reddederek, "çocuksu ve sorumsuz davrandığını" ifade etti.

"Şu anda beklenen yeni sınır kapılarının açılmasıdır. Var olanların kapatılması değil" diyen Ebu Merzuk, Filistinli grupların bugün bir araya gelerek, konuyu görüşeceğini belirtti.

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Gazze Şeridin'den İsrail'e roket atıldığını ileri sürmüş ve bu nedenle sınır kapılarının kapatılacağını belirtmişti.

Filistin'den Mısır'a Refah çağrısı

Öte yandan, Filistin İçişleri Bakanlığı, Mısır'dan Refah Sınır Kapısını bir an önce açmasını talep etti.

Bakanlık Sözöcüsü İyad el-Bezm yaptığı yazılı açıklamada, "Refah Sınır Kapısı binlerce acil tıbbi ve insani durum olmasına rağmen 9 gündür kapalı" ifadelerini kullandı.

Söz konusu kapının bu yıl 189 gün kapalı kaldığını aktaran Bezm, Mısır makamlarının Gazze'nin yaşadığı "felaketi" görmesini istedi.

Hamas'ın 2007 yılında Gazze'de göreve gelmesinin ardından 4 sınır kapısını kapatan İsrail yönetimi mal ve gıda geçişinin sağlandığı tek ticari kapı Kerm Ebu Salim'in açık kalmasına müsaade etmiş ancak zaman zaman farklı gerekçeler öne sürerek, bu kapıyı da süresiz kapatıyor. Gazze'nin dış dünyayla bağlantısını sağladığı diğer kapı da Beyt Hanun Sınır Kapısı. Bu kapıdan ise yalnızca Batı Şeria'ya gitmek isteyen Gazzeliler geçiyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir