İsrail-Hamas görüşmelerini 'sürgün konusu' tıkadı

El Hayat gazetesi, anlaşmazlığın kaçırılan İsrailli asker karşılığında serbest bırakılması istenen Filistinli tutukluların sayısıyla ilgili olmadığını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

TEL AVİV - İsrail ile Hamas arasında tutuklu değiştokuşuna ilişkin görüşmeleri, İsrail'in, serbest bırakmayı öngördüğü bazı Filistinli tutukluların sürgüne gönderilmesi talebinin tıkadığı bildirildi.

Londra'da Arapça yayımlanan El Hayat gazetesinde yer alan ve İsrail basınına da yansıyan habere göre, Hamas yetkilileri, görüşmelerin kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit karşılığında serbest bırakılması istenen Filistinli tutukluların sayısı nedeniyle değil, daha çok İsrail'in bunlardan bazılarını ülke dışına göndermesini istemesinden kaynaklandığını belirttiler.

Söz konusu kaynaklara göre, İsrail, 90 Batı Şerialı ve Gazze Şeridi'ndeki 30 Filistinli tutuklunun sürgüne gönderilmesini istedi.

Gazeteye konuşan Hamaslı bir kaynak, "Uzlaşmazlık sürgün konusundaydı" derken, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları'nın komutanı Ahmed El Cabari'nin, "Görüşmeler Hamas'ın taleplerini karşılamadığı sürece, Şalit'in bir yıl daha tutulmasıyla ilgili benim bir problemim yok" dediğini de aktardı.

El Cabari'nin ayrıca, "Biz Olmert ile Netanyahu arasında bir fark görmüyoruz. Bizi ilgilendiren tek husus, isteklerimize karşılık verilmesidir" dediği de bildirildi.

Hamaslı kaynaklar gazeteye, İsrail'in Hamas'a baskı yaparak, anlaşmadaki taleplerini azaltmaya çalıştığını ifade ettiler. Aynı kaynaklara göre, İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Hamas'a baskı amacıyla konunun hükümeti kurmakla görevli Binyamin Netanyahu'nun dönemine kalacağını ima etme yolunu da kullandı.

Hamaslı kaynaklara göre, söz konusu anlaşma çerçevesinde, Şalit karşılığında iki aşamada bin Filistinli tutuklunun serbest bırakılması, ilk aşamada uzun dönemli mahkumiyeti bulunan 450 kişinin, ikinci aşamada geri kalanların serbest kalması öngörülüyordu.