İsrail: Şiddeti gemidekiler başlattı

İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısının uluslararası sularda, İsrail kıyısına 75 mil uzaklıkta düzenlendiği ve bunun uluslararası hukukun ihlali olduğu ileri sürüldü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TEL AVİV- İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun sözcüsü Mark Regev, Gazze'ye yardım götüren gemilere düzenlenen saldırıyla ilgili olarak, "şiddeti yardım taşıyanların başlattığını" iddia etti.

Sözcü Regev, yaptığı açıklamada "Şiddeti onlar başlattı" diyerek, "bu olayın olmaması için mümkün olan tüm çabayı harcadıklarını, askerlerin bunun bir polis operasyonu olduğunu söylediklerini ve azami dikkat gösterdiklerini" savundu.

Regev, "Maalesef, gemidekiler demir çubuklarla, bıçaklarla ve gerçek mermilerle aşırı bir güç ile saldırdılar" diye konuştu.

İsrail ordu sözcüsü General Avi Benayahu da, komandoların operasyonunun uluslararası sularda yapıldığını söyledi.

General Benayahu devlet radyosuna açıklamasında, "Komandolar, sabah 04.30 ve 05.00 (TSİ 04.30-05.00) arasında kıyılarımızdan 70-80 mil (130-150 kilometre) mesafede müdahale ettiler" dedi.

Bu arada, Özgür Gazze Hareketi'nin internet sitesinde yayımlanan açıklamada da, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısının "uluslararası sularda, İsrail kıyısına 75 mil uzaklıkta düzenlendiği ve bunun uluslararası hukukun ihlali olduğu" belirtildi.

Özgür Gazze Hareketi, Gazze'nin kuşatılmasına son verilmesine yönelik Avrupa kampanyası ECESG, İnsani Yardım Vakfı (İHH), Perdana Küresel Barış Örgütü, Gazze Kuşatılmasının Kaldırılmasına Yönelik Uluslararası Komite ile Gazze için Yunanistan ve İsveç yardım kuruluşlarından oluşan koalisyonunun ortak açıklamasında, Gazze'deki Filistinlilere acil yardım dağıtmayı hedefleyen sivillere yönelik saldırının durdurulması ve gemilere yollarına devam etme izni verilmesi istendi.

Netanyahu orduya tam destek verdi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail ordusuna, Gazze Şeridi'ne yardım taşıyan gemilere yaptığı kanlı saldırıda "tam destek" verdi.

İsrail Başbakanlığından yapılan açıklamada, Kanada'da bulunan Netanyahu'nun İsrail'in üst düzey diplomatik ve güvenlik yetkilileriyle telefonda görüştüğü belirtildi.

Açıklamada, Netanyahu'nun bu görüşmelerde orduya "tam destek" verdiği kaydedildi.

"Şiddete başvuranlar onlardır"

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, İsrail ordusunun Gazze'ye yardım götüren gemilere düzenlediği kanlı operasyonla ilgili olarak, gemi seferini düzenleyenleri suçladı.

Barak, İsrail Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi ve operasyonu yürüten Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Meron ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, olaydan "üzüntü" duyduklarını ifade ederek, "Ancak bütün sorumluluk filo seferini düzenleyenlere aittir" diye konuştu.

Basın toplantısında Barak, Aşkenazi ve Meron'un ağız birliği etmişcesine aynı şeyleri söyledikleri dikkati çekti.

"Şiddete başvuranlar onlardır. Gemiye çıkan askerlere coplarla, bıçaklarla ve silahla saldırılmıştır" iddiasında bulunan Barak ve yanındaki askeri yetkililer, 10 kişinin öldüğü operasyonda 10 askerin de yaralandığını söylediler.

"Askerlere karşı büyük bir şiddet uygulandığını, askerlerden birinin başından kurşun yarası aldığını" söyleyen İsrailli yetkililer, "askerlerin kendilerini tehlikede hissettikleri, o nedenle karşılık verdiklerini" öne sürdüler.

İsrailli yetkililer, askerlerin "itidalli davrandıkları, aksi takdirde daha üzücü sonuçların doğabileceğini" de savundular.

Operasyonun bu aşamaya gelmesiyle ilgili İHH İnsani Yardım Vakfını da suçlayan İsrailli yetkililer, "İHH radikal bir örgüttür, İslami unsurlarla ilintisi vardır" ifadesini kullandılar.

Barak, Aşkenazi ve Meron, filoya önceden uyarılar yapıldığını, ancak gemilere gönderilen tüm mesajların reddedildiğini söylediler.

Bu konularda ilginizi çekebilir