İsrail, silah yüklü uçak hakkında yeni iddia ortaya attı

İsrail, silah yüklü Kuzey Kore uçağının Hamas ve Hizbullah örgütlerine gittiğini ileri sürdü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TOKYO - İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Bangkok'da ele geçirilen silah yüklü Kuzey Kore uçağının, Hamas ve Hizbullah örgütlerine gittiğini ileri sürdü.

Japonya'yı ziyaret eden Lieberman, başkent Tokyo'da gazetecilere yaptığı açıklamada, Kuzey Kore, Suriye ve İran'ın yeni bir "şer ekseni" olarak işbirliği yaptığını, dünya güvenliğine en büyük tehdidi oluşturduklarını, çünkü toplu imha silahlarına sahip olduklarını iddia etti.

Bakan Liebarman, "Bu tür bir işbirliğini 2 ya da belki 3 ay önce, Bangkok'da ele geçirilen ve Hamas ile Hizbullah'a götürülen silah yüklü Kuzey Kore uçağında gördük" dedi.

BM Güvenlik Konseyi'nin İran'a sert yaptırımlar alması gerektiğini vurgulayan Liebarman, "İran İsrail'in sorunu değil, dünyaya büyük bir tehdittir. Bununla ilgilenmenin en iyi yolu Güvenlik Konseyi'nin sert tedbirler almasıdır" diye konuştu.

Taylandlı yetkililer, 12 Aralıkta, Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'dan kalkan ve Bangkok'a inen bir uçakta 35 ton silah ele geçirmişti.

Uçuş belgeleri uçağın rotasının İran olduğunu göstermişti, ancak yetkililer silahları ithal ettiklerini inkar etti.

Kuzey Kore'nin, BM yaptırımları uyarınca silah ihraç etmesi yasaklanmıştı.

İran'a savaş kışkırtıcılığı suçlaması

Öte yandan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran'ı, İsrail ile Suriye arasında siyasi gerilimi artırarak, savaş çıkarmaya çalışmakla suçladı.

Netanyahu, İsrail Ordusu'nun Kuzey Komutanlığına ait bir üssü ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, "İran'ın gerilimi artırmak için yalanlara başvurduğunu" söyledi.

Binyamin Netanyahu, "Biz güvenlik, istikrar ve barış istiyoruz. Bu konuda yayılan tüm söylentilere rağmen, İsrail'in komşularına saldırmak gibi bir niyeti yok" dedi.

Netanyahu, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ile Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad arasındaki görüşmede ele alınan Orta Doğu sorununun çözümü konusundaki önerilerle ilgili sorulara, "Biz, bölgede barışı teşvik eden her katkıyı, Suriye de dahil olmak üzere komşularımız tarafından atılacak ve bölgeye huzur getirecek, barış sürecini başlatacak her uygulanabilir adımı memnunlukla karşılarız" cevabını verdi.

İsrail Başbakanı, halihazırda Filistinlilerle yaptıkları gibi, Suriye ile de ön koşulsuz görüşmelere hazır olduklarını yineledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir