İsrail uluslararası hukuku ihlal etti

BM uzmanları, İsrail'in Mavi Marmara'ya verdiği askeri karşılığın "orantısız" ve "kabul edilemez gaddarlık düzeyinde" olduğunu kaydetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CENEVRE- BM uzmanları, İsrail'in, Gazze Şeridi'ne yardım konvoyuna baskında ve sonrasında  "uluslararası insan hakları yasası" da dahil uluslararası hukuku ihlal ettiğini bildirdi.

BM İnsan Hakları Konseyinin bilirkişi heyeti, İsrail'in, insani krizin yaşandığı bir dönemde Filistin toprağına deniz ablukası uygulamasının "yasa dışı" olduğunu belirtti.

Üç uzmandan oluşan heyet, İsrail'in yardım filosuna verdiği askeri karşılığın "orantısız" ve "kabul edilemez gaddarlık düzeyinde" olduğunu kaydetti.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yardım götüren filodan Mavi Marmara gemisine düzenlediği baskında 9 Türk hayatını kaybetmişti.

İsrail: Konsey'in yaklaşımı taraflı

İsrail Dışişleri Bakanlığı, BM İnsan Hakları Konseyi'nin, Gazze'ye yardım götüren Mavi Marmara gemisine saldırıyla ilgili raporunda "taraflı, siyasi ve aşırıcı yaklaşım sergilediğini" öne sürdü.

İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Andy David, Konseyin soruşturmadan önce de İsrail'i suçladığını hatırlatarak, "soruşturmadan sonra da İsrail'i kınamasının sürpriz olmadığını" söyledi.

Bakanlık açıklamasında, "İsrail'in, uluslararası hukuku dikkatle gözeten ve gerektiğinde kendisiyle ilgili soruşturma yapabilen demokratik ve yasalara uyan bir ülke" olduğu savunularak, İsrail'in her zaman bu şekilde hareket ettiği, Gazze'ye düzenlenen Kurşun Dökme operasyonundan sonra da soruşturmaların bu şekilde yürütüldüğü ifade edildi.

Hamas: İşgalci komutanlar yargılansın

Bu arada, Gazze'nin kontrolünü elinde tutan Hamas'ın sözcüsü Fevzi Barhum, raporun, İsrail'in Filistin topraklarını işgalinin, sadece Filistin halkının değil, aynı zamanda Filistin halkına dayanışmasını göstermek için gelen masum insanların da haklarını ihlal ettiğini vurguladığını belirtti.

Barhum, artık raporun uygulamaya konulması ve işgalci komutanların işledikleri suçlar için yargılanmalarını sağlayacak bir mekanizmanın oluşturulması gerektiğini ifade etti.

Eski savaş suçları savcısı Desmond de Silva, Trinidadlı yargıç Karl T. Hudson-Phillips ve Malezyalı kadın hakları savunucusu Mary Şanti Dairiam'ın oluşturduğu heyetin, Konseye raporunu Pazartesi günü sunması bekleniyor. 

"Türkiye'nin haklı olduğu raporda"

BM İnsan Hakları Konseyi'nin, Gazze'ye yardım götüren Mavi Marmara saldırısıyla ilgili olarak açıkladığı raporda, "Türk tarafının bu konuyla ilgili olarak tüm dediklerinin ve haklı olduğunu anlattığı her şeyin yer aldığını" belirtildi.

Diplomatik kaynaklar, BM İnsan Hakları Konseyi'nin raporunun sonuçlar bölümünün son derece önemli olduğunu, burada  "İsrail'in uluslararası insan hakları hukuk ve uluslararası insancıl hukuku ihlal ettiğinin kuvvetli ifadelerle vurgulandığını" bildirdiler.

4. Cenevre Sözleşmesinin 147. maddesi uyarınca kasten öldürme, işkence, insan bedenini kasten ciddi yaralama gibi suçların kovuşturulmaya tabi tutulması için açık kanıt bulunduğunun da raporda tespit edildiğini kaydeden kaynaklar, aynı raporda, "bütün mağdurların haklarının güvence altına alınması gerektiğinin, bu ciddi cinayetlerin faillerinin kimliklerinin İsrailli yetkililerin desteği olmadan belirlenemeyeceğinin" de yer aldığını ifade ettiler.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir