İsrail'den jet 'siber casusluk' cevabı

İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Tzipi Hotovely, İran'la nükleer müzakerelerin yapıldığı otelleri hedef alan siber casusluk saldırılarının arkasında İsrail'in olduğu iddialarını yalanladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İsrail ordu radyosuna konuşan İsrail Dışişleri Bakanı Hotovely, uluslararası medyada bu konuda çıkan haberleri "temelsiz" olarak nitelendirdi. 

Hotovely, "Bundan çok daha önemli olan, neticede kendimizi İran nükleer şemsiyesi ile karşı karşıya bulacağımız kötü bir anlaşmayı engellemektir" ifadesini kullandı.

Rus siber güvenlik şirketi Kaspersky, İran'la nükleer müzakerelerin yürütüldüğü Avrupa'daki otelleri hedef alan siber saldırıları ortaya çıkardığını açıklamıştı. Şirket tarafından yapılan açıklamada, "otellerin sistemlerini hedef alan kötü amaçlı yazılımların çok karmaşık olduğu, bu kadar sofistike bir saldırının ancak bir devlet sponsorluğunda yapılabileceği" belirtilmişti.

Ortadoğu'nun "tek nükleer gücü" olduğu düşünülen İsrail, İran'ın nükleer faaliyetlerini tamamen durdurması talebinde bulunuyor. 

İran'ın nükleer faaliyetlerine karşı çıkan İsrail'in kendi nükleer çalışmalarında gizlilik politikası yürütmesi ve Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması'na (NPT) taraf olmaması ise tepki çekiyor.

İsrail'in nükleer programı, "çok gizli" olması ve resmi hiçbir bilginin bulunmaması nedeniyle sadece öngörüler ve tahminler yoluyla analiz edilebilir durumda. Uzmanlar, İsrail'in 100 ile 200 nükleer füzeye sahip olduğunu tahmin ediyor.

Çevreci sivil toplum kuruluşu Greenpeace'in yayımladığı nükleer tesisler raporuna göre İsrail, Nahal Sorek, Negev, Eilabun, Hayfa, Yodefat, Tiroş ve Kefer Zekeriya'da nükleer çalışmalar yürütüyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir