İsrail'den vatandaşlarına seyahat uyarısı

İsrail, tatil sırasında yurtdışına seyahat edecek vatandaşlarını gidecekleri ülkelerde yaşanabilecek terör saldırılarına karşı uyardı. Türkiye'nin adı tehdit sıralamasında üçüncü derecede anıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KUDÜS  - İsrail, gelecek ay ülkede başlayacak dini tatil nedeniyle yurtdışına çıkacak vatandaşlarını terör saldırılarına karşı uyardı. Türkiye'nin adı sıralamada üçüncü derecede tehdit içeren ülkeler arasında Kenya, Fas, Nijerya ve Umman'la birlikte geçti. 

İsrail'de gelecek ay başlayacak Yahudi dini bayramları "Yom Kibbur, "Sukkot" ve "Simhat Torah" nedeniyle yaklaşık 15 gün sürecek tatil sırasında yurtdışına çıkacak vatandaşlarını gidecekleri ülkeler konusunda terör saldırılarına karşı uyardı. 

Ulusal Güvenlik Konseyi Kontur Terör Bürosu'nun yayınladığı uyarıda, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği son "Koruma Hattı" operasyonu nedeniyle tüm dünyada Yahudilere karşı Yahudi düşmanlığı (Antisemitizm) içeren saldırıların arttığına dikkati çekilerek, bu sürecin yaklaşan tatilde de devam edeceği uyarısında bulunuldu. 

Yayınlanan duyuruda, geçtiğimiz Mayıs ayında Brüksel'de Yahudi müzesine yapılan ölümlü saldırı olayı hatırlatılarak, İsrail vatandaşlarının bu tür saldırılara yine hedef olabileceği ve gidecekleri ülkelerde dikkatli olmaları istendi. 

Aynı raporda, İsrail vatandaşlarının Suriye, Irak, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), İran, Lübnan, Yemen ve Suudi Arabistan'a seyahatleri ise kesin olarak yasaklandı. 

"Birinci derecede aşırı yüksek tehdit içeren ülkeler" sıralamasında ise Afganistan, Libya, Sudan ve Somali anılırken, İkinci derecede yüksek tehdit içeren ülkeler arasında Cezayir, Burkina Faso, Cibuti, Endonezya, Fildişi Sahili, Malezya, Mali, Moritanya, Pakistan, Togo ve Tunus'un isimlerin sayıldı. Bu ülkelere Yahudilerin hiçbir şekilde toplu halde seyahat etmemeleri uyarısında bulunulurken, bu ülkelerden herhangi birinde halen bulunan İsrail vatandaşlarının ise bulundukları ülkeyi mümkün olduğunca hızlı bir şekilde hemen terk etmeleri istendi. 

"Temel tehdit içeren ülkeler" sıralamasında Sina yarımadasının güneyinde yer alan Bahreyn, Katar, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Ürdün'e ise toplu ziyaretlerden kaçınılması uyarısında bulunuldu. 

"Potansiyel saldırı tehdidi süren ülkeler" sıralamasında ise Azerbaycan, Kenya, Fas, Nijerya, Umman Sultanlığı ve Türkiye'nin adı birlikte geçti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir