İsrail'den 2 milyar dolarlık gaz anlaşması

İsrail'deki Leviathan gaz sahası ortakları, Or Energies şirketiyle 2 milyar dolarlık tedarik anlaşması yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İsrail'deki Leviathan gaz sahası ortaklarının, ülkedeki Or Energies şirketiyle 2 milyar dolarlık gaz tedarik anlaşması yaptığı belirtildi.

Globes'in internet sitesinde yer alan habere göre, Or Energies şirketine 20 yıl boyunca toplam 8,8 milyar metreküp gaz sağlanacak.

Leviathan sahasında hissesi bulunan ortaklar ve Or Energies şirketi arasında 2 milyar dolarlık gaz tedarik anlaşması yapıldı. Anlaşma doğrultusunda sağlanacak gazın Or Energies şirketinin yapmayı planladığı 600 megavatlık elektrik santralinde kullanılacak.

Amerikan Noble Enerjinin operatör olduğu Leviathan sahasında yüzde 39,66 hissesi bulunuyor. Sahada hissesi olan diğer şirketler ise yüzde 22,67'şer paya sahip İsrailli Delek ile Avner ve yüzde 15 hisseye sahip İsrailli Ratio.

2010 yılında keşfedilen Leviathan sahasında yaklaşık 622 milyar metreküp üretilebilir doğalgaz bulunuyor.

Ayrıca, hafta başında Delek ve Avner şirketleri HSBC bankası ve JP Morgan ile Leviathan sahasındaki hisselerinin yüzde 45'ini finanse etmek için anlaşma imzaladı.

Eylül ayında ise Noble Enerji şirketi, İsrail'in Leviathan sahasında üreteceği gazı Ürdün'e satmak üzere anlaşma imzaladığını açıklamıştı. Buna göre şirket, gelecek yıllarda yapılacak bir boru hattı ile Ürdün'e 15 yıl boyunca yılda 3 milyar metreküp olmak üzere 45 milyar metreküplük doğalgaz satışı gerçekleştireceğini duyurmuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir