İşsizlik verileri nefes aldırdı

Ülkede bugün açıklanan istihdam verileri, hafta içindeki münazarada rakibi Romney'ye karşı sergilediği performans nedeniyle eleştirilen Obama'ya nefes aldırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON  - ABD'de işsizlik oranının yüzde 7,8'e düştüğünün açıklanması, başkanlık seçimleri öncesindeki ilk münazarada sergilediği performans yüzünden eleştirilere uğrayan ve kendisini destekleyenlerde "hayalkırıklığı" yaratan ABD Başkanı Barack Obama'ya moral verdi.
ABD Çalışma Bakanlığı tarafından bugün açıklanan istihdam verileri, işsizlik oranlarının, Obama'nın Ocak 2009'da başkanlık görevine başlamasından bu yana en düşük seviyeye gerilediğini gösterdi.
Bu gelişme, seçimlerin kaderini belirlemede en büyük faktör olarak görülen ekonomi ve işsizlik konusunda Cumhuriyetçilerin dozu giderek artan eleştirilerine maruz kalan Obama cephesini bir ölçüde rahatlattı.
Obama bugün, seçimde en çekişmeli geçmesi beklenen eyaletlerden Virginia'da George Mason Üniversitesi'nde coşkulu bir kalabalığa hitaben yaptığı konuşmada, işsizlik rakamlarının iktidarı döneminde ilk kez yüzde 8'in altına düşmesinden duyduğu mutluluğu, "Bugünün haberi bize cesaret vermeli. Tekrar ileri gidiyoruz" sözleriyle dile getirdi.
Bu gelişme ayrıca Obama açısından, seçim kampanyasında sürekli dile getirdiği, "ilk başkanlık dönemindeki ekonomik politikalarının doğru politikalar olduğu ve bunların meyvesini toplamak için daha zamana ihtiyaç olduğu" yönündeki tezini daha kuvvetli vurgulama imkanı yaratması bakımından önem taşıyor.
Nitekim Obama, bugünkü konuşmasında, yeni işsizlik rakamlarının, ülkenin artık geri dönülemez bir aşamaya ulaştığının göstergesi olduğunu belirtti.
Obama, rakibi Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Mitt Romney'nin ekonomik hasarı tamir etmekte olan politikalardan geri adım atmak istediğini savundu.

Romney eleştirilerine "tam gaz" devam ediyor

Yaptığı gaflar ve anket sonuçlarında sürekli geride görünmesiyle seçim kampanyasını bir türlü doğrultamadığı bir dönemde, ABD'de 70 milyona kişinin televizyonları başında izlediği münazaradaki güçlü performansıyla bir anda "canlanan" Romney ise son istihdam verileri raporuna rağmen Obama'ya eleştirilerini aynı tonda sürdürdü.
Romney, Virginia'daki bir seçim mitinginde yaptığı konuşmada, Obama'yı, işsiz durumdaki milyonlarca kişiye hala yeteri kadar yardım edememekle suçladı.
İşsizlik rakamlarının düşük çıkmasının bir nedeninin, bazı kişilerin iş aramaktan vazgeçmesi olduğunu savunan Romney, ülkenin bir dört yıl daha Obama'nın başkanlığını kaldıramayacağı görüşünü dile getirdi.
Romney, işten çıkarılan maden işçileriyle toplantısından sonra inşaat malzemeleri satan bir dükkanın önündeki mitinginde, "Zor zamanlardan geçiyoruz. İstihdamı ve Amerika'yı geri getireceğiz" dedi.

Obama karşıtlarından "manipülasyon" iddiası

Öte yandan, bugün açıklanan istihdam verileri, Obama yönetimini eleştiren bazı kesimlerce şüpheyle karşılandı. Aralarında General Electric'in eski Üst Yöneticisi (CEO) Jack Welch ve bazı muhafazakar yazar ve grupların bulunduğu çevreler, seçime bir ay kala işsizlikte bir önceki aya göre yüzde 0,3 gibi büyük bir düşüş yaşanmasına dair komplo iddialarını dile getirdi.
Welch, sosyal paylaşım sitesi Twitter'da yazdığı mesajda, "İstihdam rakamları inanılmaz. Bu Chicago çocukları her şeyi yaparlar... Münazarayı beceremiyorsun o halde rakamları değiştir" ifadesini kullandı.
"Americans for Limited Government" adlı muhafazakar grup da işsizlik oranlarını hesaplamada kullanılan rakamların yanlış olduğunu ya da manipüle edildiğini öne sürdü.
Grup, açıklamasında, "Bu rakamların, seçimlere bir ay kala Obama'nın kampanyasında verdiği sözlere uygun düştüğü göz önüne alındığında netice ortada. Bu işsizlik raporunu ciddiye alanlar ya saf ya da Obama kampanyasından para alıyorlar" değerlendirmesine yer verdi.
Bu iddialara yanıt ise ABD Çalışma Bakanı Hilda Solis'ten geldi. CNN'e verdiği demeçte, konuyla ilgili üretilen komplo teorilerini şiddetle reddeden Solis, işsizlik oranlarını hesaplamada izlenen yöntemin yıllardır kullanıldığını belirterek, "Bu kadar rahat bir şekilde rakamları manipüle ettiğimizi öne sürmek çok rencide edici" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir