İşte Apple'ın yeni uygulamaları

Teknoloji devi Apple, merakla beklenen yeni işletim sistemi iOS 8'i tanıttı. Apple'ın yeni işletim sistemi olacak iOS 8'in önümüzdeki sonbaharda çıkması bekleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL -  Apple, San Francisco’da düzenlediği WWDC 2014 etkinliği ile yeni işletim sistemini tanıttı. Şirket merakla beklenen iOS işletim sisteminin yeni sürümü iOS 8 hakkında önemli ipuçları verdi. iOS 8’e çok sayıda yeni özellik eklendiği görülürken, yeni işletim sistemi developerların incelemesine sunuldu.

Tim Cook etkinlikte yaptığı açıklamasında, yüzde 97 oranında kullanıcının iOS 7 işletim sistemini beğendiğini söyledi. 

İşte iOS 8 ile gelen özellikler:

- iOS8, direkt olarak bildirim üzerinde Facebook’ta beğenme gerçekleştirilebilmenin yanısıra dahili e-posta istemcisi gelişmiş kaydırma ve hızlı erişim özellikleri sunuyor. 

- Spotlight özelliği ile uygulamalar aranabilecek, girilen içeriğe bağlı olarak hızlı bilgi edinme özelliği olacak. Bir metin yazarken ise otomatik öneriler olacak ve daha hızlı yazmak mümkün olacak.

- Grup mesaj özelliği de olacak olan iOS 8 ile grup için birçok değişiklik yapılabilecek. Mikrofon butonu üzerinden sesli mesaj gönderilebileceği gibi, kişiler hakkında harita bilgileri alınabiliyor ve görüşmelere yeni kişiler eklenebiliyor. Ayrıca bu özellikte yapılan görüşmelerin görselleri bir arada tutulabiliyor ve yollanan sesli ve görüntülü mesajlar direkt olarak mesaj penceresinde görüntülenebiliyor. Sesli mesajlar cihazı kulağa tutunca açılabildiği gibi yollamak için de aynı yöntem kullanılabiliyor.

- Apple'ın iOS 8 işletim sisteminde üçüncü parti uygulamalar Touch ID ile parmak izi veri okunmasını sağlayacak. Bu parmak izi tabanlı uygulamalar oturum açma, alternatif standart kullanıcı adı ve şifre gibi uygulamalar içine uygulama sağlayacak.


- Apple cihazlarında standart olarak gelen mail uygulamasını da geliştirdi. Artık ufak bir kaç kaydırma hareketiyle mailleri açma, kapama ya da silme işlemi yapılabilecek.

- Apple’ın arama uygulaması Spotlight da yenilendi. Artık arama yaptığınızda sadece telefonunuzdaki ya da Macbook’unuzdaki dosyalar önünüze gelmeyecek. Telefonuzda ya da Mac’inizde bulunmayan bir şarkı ya da uygulama arattığınızda o uygulama ya da şarkıyı iTunes Store üzerinde gösterecek.

- Apple bu konferansında kendi cihazları arasındaki iletişimi de daha iyi hale getirdiğini açıkladı. Bir örnek vermek gerekirse evinizdesiniz ve bilgisayarınızda çalışıyorsunuz. Birden evin diğer ucunda bıraktığınız iPhone’unuza bir arama geliyor. İşte böyle bir durumda bu çağrıyı Mac’iniz üzerinden cevaplama imkanınız olacak. Ekranda arayan numara belirecek ve Mac’inizi hoparlör olarak kullanabileceksiniz. Bir SMS aldığınızda bu SMS tüm Apple cihazlarınızda belirebilecek.

- İnsanların akıllı telefonlarıyla spor, sağlık gibi uygulamaları sıklıkla kullandığının farkında olan Apple kendi sağlık uygulamasını iOS 8’de standart olarak sunuyor. Bu uygulama ile telefonunuzda kullandığınız diğer sağlık ve spor uygulamalardaki datalar toplanıyor ve sizin günlük bir analizinizi çıkartabiliyor. Günlük kaç kalori yaktığınız kaç km mesafe kat ettiğiniz gibi verileri depolayıp raporlamanıza imkan sağlıyor. Apple spor alanında uygulamayı geliştirmek için şimdiden Nike ile sağlık alanında geliştirmek için ise Mayo Clinic ile görüşmelere devam ediyor.

- iOS 8'in betasını ilk olarak developer indirebilecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir