İstifa etti, malları dondurulacak

Cumhurbaşkanı'nın istifası Ortadoğu'da sevinçle karşılanırken, tüm dünyanın gözü hala Mısır'da.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAHİRE - Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in görevinden istifa ederek, yetkilerini orduya devrettiğini açıkladı. Mübarek'in istifası ülkede coşkuyla kutlandı.

Süleyman'ın televizyondan Mübarek'in görevinden istifa ettiğini açıklamasıyla birlikte, Kahire sokaklarının yanı sıra 25 Ocak'ta başlayan rejim karşıtı gösterilerin merkezi ve sembolü Tahrir meydanındaki büyük kalabalık da sevinç içinde haberi kutlamaya başladı.

Mübarek'in istifa ettiğini açıklayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman, Mübarek'in, devleti yönetme konusunda, Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi'ni "görevlendirdiğini" söyledi. 

Süleyman, "ülkemizin geçmekte olduğu, güçlüklerle dolu gelişmeler çerçevesinde Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, bu makamından istifa etmeye karar verdi" dedi.

Mal varlığı dondurulacak

İstifanın açıklanmasının ardından İsviçre Dışişleri Bakanlığı, Mübarek'in mal varlığının dondurulacağını açıkladı.

Muhalif liderlerden Muhammed El Baradey ise yaptığı açıklamada, "Bu benim hayatımın en mutlu günü. Ülkemiz onyıllar süren baskıların ardından kurtuluşa erişti" dedi. Baradey bundan sonra iktidarın iyi koşullarda devrinin söz konusu olacağını ifade etti.

Mübarek'in Kahire'den ayrılarak Kızıl Deniz'deki tatil beldesi Şarm Eşşeyh'e gittiği açıklandı.

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Mübarek'in yetkilerini yardımcısına devrettiğini açıklamasının ardından, birkaç gün önce göreve getirilen iktidar partisinin genel sekreteri Hüssam Bedrevi istifa etti.

Halk istifayı kutluyor

Bu arada Kahire'nin yanı sıra ikinci büyük kent İskenderiye'de de halk Mübarek'in gidişini havai fişeklerle kutladı. Şehir merkezlerinde konvoylar oluşturan halk "Başardık" sloganları attı. 18 günlük gergin bekleyişin yerini sevince bırakmasının ardından Kahire'nin diğer yerlerinde de gösteri yapan protestocular da kutlamalara katılmak için Tahrir meydanına akın etti.

Uluslararası medya kuruluşları Mübarek'in istifasını flaş haber olarak geçerken, Mısır'da istifasının ardından Mübarek'in ülkeyi terkedip terketmeyeceği ve konumunun ne olacağı tartışılmaya başlandı.

Mısır'ın en büyük muhalif grubu Müslüman Kardeşler'in eski parlamento grubu lideri Muhammed el Katatni, "Mısır halkını ve şehitleri selamlıyorum. Mısır halkı için zafer günüdür. Devrimin en önemli hedefine ulaşıldı" dedi.

Katatni, Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi tarafından atılacak bir sonraki adımı beklediklerini ifade etti.

Silahlı Kuvvetler'in açıklaması

Mısır ordusu, Mübarek'in istifasından sonra yetkileri ele almasına karşın bir meşru hükümetin yerine geçemeyeceğini, ülkenin yeni yönetiminin kurulması için Mısır halkının istekleri doğrultusunda alınacak önlemler ve yapılacak düzenlemeler konusunda daha sonra bir açıklama yapılacağını bildirdi.

Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi'nin açıklamasını TV'den okuyan askeri sözcü, Mübarek'in "halkın çıkarları doğrultusunda istifa ettiğini" belirterek, ayaklanma sırasında hayatını kaybeden şehitleri selamladığını ifade etti. Sözcü, Mübarek'e, Mısır halkına katkılarından ötürü teşekkür etti.

Mısır Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi'nin, parlamentoyu, kabineyi feshedeceği ve ülkenin Yüksek Anayasa Mahkemesi Başkanı ile yönetileceği öne sürüldü.

Haberi veren El Arabiye televizyonu, ordunun bu konuda bir açıklama yapmasının beklendiğini kaydetti.

Obama memnun

ABD Başkanı Barack Obama, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifa ederek, Mısır halkının değişime duyduğu açlığa cevap verdiğini, bunun Mısır'ın dönüşümünün son noktası değil, başlangıcı olduğunu belirterek, "Mısır halkı konuştu, seslerine kulak verildi ve Mısır hiçbir zaman aynı olmayacak" dedi.

Obama, Mübarek'in istifasının ardından Beyaz Saray'da açıklama yaptı.

"Hayatımızda, tarihe yazıldığına tanıklık etme ayrıcalığına sahip olduğumuz birkaç an vardır" diyen Obama, bunun da o anlardan biri olduğunu söyledi.

Obama, "Mısır halkı konuştu, seslerine kulak verildi ve Mısır hiçbir zaman aynı olmayacak" dedi.

Obama, "Önümüzde zorlu günlerin olacağına eminim. Birçok soru hala yanıtsız. Ancak Mısır halkının bu cevapları bulabileceğinden ve bunu barışçıl, yapıcı ve bu son haftayı tanımlayan birlik ruhu içinde yapacağından eminim" ifadesini kullandı.

Mısırlılar'ın "gerçek demokrasiden daha az olanının kabul etmeyeceklerini" gösterdiğini belirten Obama, "vatansever ve sorumlu bir şekilde hareket eden ordunun şimdi de Mısır halkının gözünde güvenilir bir geçişi sağlaması gerektiğini" söyledi.

Obama, "Bu şu demek: Mısır halkının haklarının korunması, olağanüstü hal yasasının kaldırılması, bu değişimi geri döndürülemez hale getirmek için anayasa ve diğer yasaların revize edilmesi ve adil ve özgür seçimlere uzanan açık bir yolun yaratılması gerekli. Daha önemlisi de, Mısır halkının gösterdiği barışçıl protestolar ve azmin ruhunun bu değişimin arkasında güçlü bir rüzgar olarak hizmet edebilmesi için bu geçiş süreci Mısır'ın tüm seslerini masaya getirmeli" dedi.

Obama, ABD'nin Mısır'ın dostu ve ortağı olmaya devam edeceğini vurgulayarak, demokrasiye güvenilir bir geçiş olması için gerekli olan ve istenen tüm yardımı sağlamaya hazır olduklarını kaydetti.

İsrail'le barış

İsrail hükümetinden isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili de Mübarek'in istifasının Mısır ve komşuları için "sarsıntısız" bir geçiş sürecinin başlatmasını umduklarını belirterek, İsrail ile Mısır arasında 1979'da varılan barış anlaşmasının korunmasının gerekli olduğunu kaydetti.

Sıcak yorumlar yapmak için henüz erken olduğunu belirten İsrailli yetkili, Cumhurbaşkanı Mübarek'in gidişinin bazı İsrailli yetkililerde endişe yarattığını söyledi. 

Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa da ise Mısır'daki değişimi "Beyaz Devrim" olarak niteleyerek, "Ulusal bir uzlaşmanın oluşturulmasını sabırsızlıkla bekliyorum" dedi. 

Arap dünyası coşkulu

Mübarek'in istifasının Arap ve Körfez ülkelerinde sevinç gösterilerine yol açtığı bildirildi.

El Cezire televizyonu, Mübarek'in istifasını, Arap ve Körfez ülkelerinde halkın sokaklara çıkarak sevgi gösterilerinde bulunduğunu duyururken, televizyonun programına katılan birçok konuğun Mısır'a Türkiye'deki demokrasi modelini tavsiye ettikleri kaydedildi.

Uluslararası tepkiler

Mısır'da Cumhurbaşkanı Mübarek'in istifasına tepkiler gelmeye devam ediyor.

İsrail: "sarsıntısız bir geçiş süreci umuyoruz"

BM Genel Sekreteri Ban: "Bu tarihi anda, Mısır'da halkın meşru istelerini karşılayacak şeffaf, düzenli ve barışçıl bir geçişin yaşanması yönündeki çağrımı yineliyorum"

Hamas: "Mısır'daki devrimin zaferinin başlangıcı"

Almanya Başbakanı Angela Merkel: "Tarihi bir değişim"

Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa: "Ulusal bir uzlaşmanın oluşturulmasını sabırsızlıkla bekliyorum"

İspanya Dışişleri Bakanı Jimenez: "Hızlı, düzenli ve barışçıl bir şekilde demokrasiye geçiş yapılması çağrısında bulunuyoruz"

İran: "Mısır halkı büyük bir zafer elde etti"

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Ashton: "Mübarek halkının sesini dinledi"

İngiltere Başbakanı Cameron: "Mısır, ülkeyi bir araya getirecek değerli bir fırsat yakaladı"

Çin: "Mısır'da yaşanan son gelişmelerin, ülkede istikrarın ve sosyal düzenin en kısa sürede yeniden sağlanmasına yardımcı olmasını umuyoruz"

 

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir