İstihdam sorununa çözüm aranıyor

Mısır Maliye Bakanı Radvan, Mısır'da yaşanan gelişmelerin ardından ekonomiyi değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAHİRE - Mısır Maliye Bakanı Samir Radvan, Mısır ekonomisinin istihdam yaratmaya yardımcı olması için bir teşvik paketine ihtiyacı olabileceğini söyledi.

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifa etmesinden sonra yaptığı açıklamada Radvan, hükümetin, Mübarek'ten sonra Mısır'ı yönetecek Yüksek Askeri Konsey'den yeni talimatlar gelinceye kadar ülkenin günlük işlerini yürüteceğini belirterek, "İstihdamla yakından ilgili bir teşvik paketine ihtiyaç var" dedi.

Mübarek'in, Başbakan Ahmed Nazif hükümetini görevden almasından sonra 31 Ocak'ta maliye bakanı olarak görevlendirilen Radvan ilk iş olarak kriz sonucu işsiz kalanlara maaş ödemek ve varlıklarını kaybedenlerin kayıplarını karşılamak için 850 milyon dolarlık fon oluşturdu. Daha önce Uluslararası Çalışma Örgütünde (ILO) üst düzey ekonomist olarak çalışan Radvan, hükümetin geçici işçi olarak çalışan 600 bin kişiye daimi istihdam sözleşmesi olanağı sağladığını da belirtti.

Mısır İstatistik Bürosuna göre, Mısır'da krizden önce işsizlik oranı yüzde 9 seviyesindeydi. Radvan'ın, Nisan 2009'da ILO için hazırladığı raporda, Mısır'da 20 ve 25 yaş arasındaki genç nüfusta işsizlik oranı ise yüzde 28 olarak belirtilmişti.

Ayaklanmanın ihracatı, turizmi olumsuz etkilediği ve borçlanma maliyetlerini artırdığı Mısır'da, olaylar yüzünden bu yıl için yüzde 6 olan büyüme tahminin gerileyerek yüzde 4 olabileceği öngörülüyor. Radvan ise bu konuda bir değerlendirme yapmak için erken olduğunu ifade etti.

Önceki yıl Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın (GSYH) yüzde 6,9'u olan ve geçen yıl GSYH'nin yüzde 8,1'ine yükselen bütçe açığıyla ilgili tahminde bulunmayan Radvan, "Hükümetin son iki haftada aldığı acil mali önlemlerin bütçe açığı üzerinde etkisi olmadı" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir