İsveç iş dünyası rotayı İran'a çevirdi

Uygulanan yaptırımların kalkacak olmasıyla birlikte İsveç'li firmalar İran'a yatırım hazırlığına başladı. Volvo, Scania, Ericsson, SE Bankası, Sandvik gibi büyük şirketler şimdiden rotalarını İran'a çevirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Birleşmiş Milletler Atom Enerji Organı IAEA’nın İran’la varılan anlaşmada İran’ın anlaşma yükümlülüklerini yerine getirdiğinin açıklaması ile birlikte İran’a uygulanan yaptırımların prensip olarak kalkacak olması, bir çok ülke gibi İsveç iş dünyasını da harekete geçirdi.

İsveç Ticaret Bakanı Mikael Damberg başkanlığındaki iş dünyası heyeti İran’ı ziyaret ederek İran’la sanayi ve ticaret işbirliği olanaklarını araştırmak üzere görüşmelerde bulundu. Heyette Volvo, Scania, Ericsson, SE Bankası, Sandvik, ABB gibi İsveç’in tanınmış sanayi ve ticaret kuruluşlarının temsilcileri de yer aldı.

Ekonomi uzmanları AB’nin İran’a uygulanan yaptırımları IAEA’nın yeşil ışığı ile birlikte derhal kaldırmaya hazır olmasına karşın ABD’nin yaptırımları aynı hızla kaldırmayacağına dikkat çekerek İran’la iş yapacak firmaları uyardılar. Uzmanlar Amerikan bankalarının İran’la çalışmaya hemen başlamayacakları, Amerika ile iş yapan firmaların, hala Amerika’nın yaptırım listesinde olan İranlı firma ve kurumlarla iş yaparken kendilerinin de Amerika’nın kara listesine girmemeleri için aşırı dikkatli olmaları gerektiğine vurgu yaptılar.

'İşbirliğine hazır hale gelebiliriz'

İş dünyası heyetinde uluslararası ticaret işlemlerinde İsveçli firmalara kredi kolaylıklarının yaratılmasında yardımcı olup, işlemleri sigortalayan İhracat Kredi Kurulu, EKN Başkanı Karin Apelman yaptırımlar nedeniyle bankacılık sisteminin İran’da çalışmadığını, swift ödemelerinin gerçekleşememesi nedeniyle şu an için finansal işlemlerin yapılamadığını belirterek ‘‘Yaptırımların devam etmesi nedeniyle bugün İran’la iş yapamasak da İranlı firmalarla görüşmelerimizi sürdürüp işbirliğine hazır hale gelebiliriz’’ dedi.