İtalya, piyasalarda belirsizliği ateşliyor

IMF Başkanı Lagarde, İtalya'da borç krizini aşma çabalarında siyasi netliğe ihtiyaç olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PEKİN - Çin'i ziyaret eden Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, başkent Pekin'de düzenlediği basın toplantısında, "İtalya'da siyasi durumun net olmaması piyasalarda belirsizliği ateşliyor" dedi.

Lagarde, "Hiç kimse lider olarak kimin ortaya çıkacağını tam olarak bilmiyor. Bu karışıklık özellikle dalgalanmaya olanak yaratıyor. Bu yüzden bana göre siyasi netlik daha fazla istikrara olanak sağlıyor" diye konuştu.

Gelişmekte olan büyük ülkelere para birimlerini değerlenmeye bırakması ve Avrupa'daki borç krizine karşı büyüme modellerini değiştirmesi çağrısında bulunan Lagarde, "Gelişmekte olan piyasalar, özellikle önemli olanları büyüme modellerini yeniden şekillendirerek ya da paralarını değerlenmeye bırakarak önemli bir rol oynayabilirler" diye konuştu.

Çinli yetkililerin para birimi yuanın daha fazla değerlenmesine olanak yaratmaya hazır olduğuna inandığını belirten Lagarde, yuanın, IMF'nin Özel Çekme Hakları'na (SDR) dahil olması için doğru zaman olduğunu düşünmediğini, ancak bu zamanın yakında gelebileceğini sözlerine ekledi.

Euro Bölgesi'nin üçüncü büyük ekonomisi İtalya'nın borçlanma maliyetlerinin tarihi seviyelere çıkması, bu ülkenin kurtarılmak için çok büyük olarak görülmesi ve sonuçta İtalya'da siyasi ve ekonomik kriz yaşanması EUro Bölgesi'nin dağılma endişelerini artırıyor.

"Hükümet değişikliğine ihtiyaç var"

Fransa'nın hükümet sözcüsü Valerie Pecresse Canal televizyonuna yaptığı açıklamada, İtalya'nın bütçe açığının hızla azaltması için önlemler alması gerektiğini, bu önlemlerin uygulanabilirliğini sağlama almak için hükümet değişikliğine ihtiyaç olduğunu söyledi.

Pecresse, "İnandırıcı bir plana ihtiyacımız var, İtalya'nın sadık kalacağı bir anlaşma olarak görülebilecek bir plan. Sanırım bu acil ve aynı zamanda bu yeni bir İtalyan hükümeti anlamına geliyor" dedi.

Bu arada AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, "Euro Bölgesi bir bütün olarak kalmalı" diye konuştu.

İsviçre ziyareti sırasında İsviçre Dışişleri Bakanı Micheline Calmy-Rey ile görüşen Rompuy, "Amaç, Euro Bölgesi'ni birarada tutmak, 17 üyesiyle birlikte" ifadesini kullandı.

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin istifa edeceği açıklamasından sonra, İtalya'nın ekonomik reformları tam olarak uygulayıp uygulamayacağı yönündeki endişelerin artması, dün bu ülkenin 10 yıllık tahvillerinin faiz oranını yüzde 7,48'e taşımış, bu da uluslararası borsalarda sert düşüşlere yol açmıştı.

Brainard: Reformlara devam etmeli

ABD Hazine Bakanlığı Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Müsteşarı Lael Brainard, Washington'da düzenlenen bir konferansta yaptığı konuşmada, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin istifa edeceğini açıklamasının ardından geçiş sürecinde ülke ekonomisinin iyileşmesi için gerekli reformların sürdürülmesi çağrısında bulundu.

Ağır borç yükü altındaki İtalya için yapısal ve bütçe reformlarında ilerleme sağlamanın önemine dikkat çeken Brainard, bu ülkenin büyümeye ihtiyacı olduğunu vurguladı.

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin istifa edeceğini açıklamasından sonra İtalya'nın ekonomik reformlarını uygulayacağı yönündeki endişelerin artmasıyla dün bu ülkenin 10 yıllık tahvillerinin faiz oranı yüzde 7,48'le tarihi seviyelere ulaşmış, bu da uluslararası piyasalarda sert düşüşlere yol açmıştı.

Barroso: Avrupa kendini dönüştürmeli yoksa çökecek

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Kuzey ve Batı Avrupa'da barış ve refah olmazsa, güneyi ya da doğusunda da refah ve barış olmayacağı uyarısında bulundu.

Barroso yaptığı açıklamada, ortak para biriminin Avrupa Birliği'nin (AB) kalbi olduğunu ve birliğe üye bütün ülkelerin, ortak para birimi olarak euroyu kabul edebileceğini belirterek, ortak para birliğinin mensubu olmanın ya da mensubu olmaya çalışmanın AB'yi tanımlayabileceğini ifade etti.

Avrupa Birliği'nin ya da Euro Bölgesi'nin hızının, en yavaş üyelerle aynı olamayacağına işaret eden Barroso, merkez ve çevre olarak bölünmüş bir Avrupa'nın tahammül edilebilir olmayacağını vurguladı ve "Kuzey ve Batı Avrupa'da barış ve refah olmazsa, güneyi ya da doğusunda da refah ve barış olmaz" dedi.

Barroso, önümüzdeki haftalarda AB anlaşması için sunulacak değişiklerin amacının finansal entegrasyonu derinleştirmeyi amaçlayacağını ifade ederek, AB'nin, daha fazla entegrasyon yolunda mevcut anlaşma ile ilerleyemeyeceği uyarısında bulundu.

Avrupa'da yaşanan borç krizinin aşılması için üye ülkeler ve kuruluşlar arasında işbirliğinin güçlendirilmesi gerektiğine vurgu yapan Barroso, "Avrupa'nın kendisini dönüştürmesi gerek yoksa çökecek" değerlendirmesinde bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir