İtalya'da deprem: 247 ölü

İtalya'da 6.0 şiddetinde deprem meydana geldi. Yetkililer hayatını kaybedenlerin sayısının 247'ye çıktığını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İtalya'nın orta kesiminde dün sabah meydana gelen depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 247'ye çıktı.

Başkent Roma'nın 140 kilometre doğusundaki Accumoli'de dün sabaha karşı yerel saatle 03.36'da kaydedilen ve yaklaşık 20 saniye süren 6,0 büyüklüğündeki depremde, bilanço ağırlaşmaya devam ediyor. 

İtalya Sivil Savunma Dairesinden yapılan açıklamada, gece boyunca aralıksız süren arama kurtarma faaliyetleri sonucunda enkaz altından çıkarılan ölü sayısının 247'yi bulduğu bildirildi.

Belediye Başkanı Sergio Pirozzi'nin "Kasabam artık yok" dediği Amatrice, en çok can kaybının görüldüğü yer olarak öne çıkıyor. Turistik Amatrice'de sadece Hotel Roma'da 70 kişinin öldüğü belirtiliyor. 

Bölgede gece boyunca artçı sarsıntılar devam etti. Sabaha karşı kaydedilen 4,5 büyüklüğündeki artçı sarsıntı endişeye yol açtı. 

İtalya Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü (INGV) artçı ve güçlü sarsıntılar olasılığına karşı bölge halkını uyarmayı sürdürüyor.

 

_.gif

Depremin ardından İtalya'ya aralarında Türkiye ve ABD'nin bulunduğu pek çok ülkeden yardım teklifi geldi.

İtalya'da en son bu büyüklükteki bir deprem Nisan 2009'da yine bu bölgeye çok yakın bulunan L'Aquila kentinde meydana gelmişti. Bu depremde 308 kişi hayatını kaybetmişti.

Felaket bölgesini ziyaret eden ve Rieti'deki kriz yönetim merkezinde açıklamalarda bulunan Başbakan Renzi, "Bugün (dün) olanlar, çok büyük bir olay. Kayıpların 3 yerleşim yerinde yoğunlaştığı görülüyor. Şu ana kadar 120 kişi hayatını kaybetti ve bu nihai bilanço değil." diye konuştu. Hayatını kaybedenlerin sayısı zaman geçtikçe artıyor.

Amatrice ve Accumoli'deki 368 yaralının ambulans helikopterle başka yerlerdeki hastanelere taşındığı bilgisini veren Matteo Renzi, cenazelerin teşhisi hususunda sıkıntılar yaşandığını, bunları aşmak için çalıştıklarını ifade etti. 

Renzi, "Acımasız bir zaman ama İtalya bir aile gibi kenetlendi." dedi.

02-001.gif

İtalya Cumhurbaşkanı Mattarella'dan dayanışma mesajı 

İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, yaptığı açıklamada, depremin tüm ülkeyi yasa boğduğunu dile getirerek, "Depremden etkilenen vatandaşlarımızla gereken dayanışma gösterilmeli." ifadesini kullandı. 

Mattarella, enkaz altında kalan vatandaşların bir an önce kurtarılması, yaraların sarılması, ardından yıkıma uğrayan yerleşim birimlerinin hızla yenilenmesi çalışmalarının başlatılması gerektiğini söyledi. 

03.gif

İtalya Milli Olimpiyat Komitesi (CONI) Başkanı Giovanni Malago yaptığı açıklamada, İtalya spor camiasının depremzedelerin yanında olduğunu, bu hafta oynanacak tüm müsabakalarda depremde yaşamını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunulacağını bildirdi. 

Türkiye'nin Roma Büyükelçiliğinin deprem bölgesinde yaşayan Türk vatandaşlarına ulaşmaya çalıştığı öğrenildi. 

1-002.gif

Ulusal yas ilan edildi

Öte yandan, İtalya Başbakanlığı "yas" anlamına gelen bir kararı kamuoyuyla paylaşarak, depremde yaşamını yitirenler anısına tüm İtalyan devlet kurumlarında bayrakların yarıya indirilmesi kararını aldı. 

"Türkiye her türlü yardıma hazırdır"

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin İtalya'nın yanında olduğunu ve ihtiyaç duyulması halinde bu ülkeye her türlü yardıma hazır olduğunu bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Roma yakınlarındaki Amatrice kasabası ve çevresinde çok sayıda can kaybı ve maddi zarara yol açan deprem felaketinin derin teessürle öğrenildiği belirtilerek, "Türkiye, bu zor zamanında İtalya’nın yanındadır ve ihtiyaç hasıl olduğu takdirde her türlü yardıma hazırdır." ifadesine yer verildi.

Dost ve müttefik İtalya halkının acısının yürekten paylaşıldığı kaydedilen açıklamada, "Depremde hayatını kaybedenlerin kederli yakınlarına ve tüm İtalya halkına en içten taziyelerimizi iletiyor, yaralılara acil şifalar temenni ediyoruz." ifadesi kullanıldı.