İtalya'da yeni hükümet kuruluyor

Cumhurbaşkanı Napolitano, yeni hükümet için istişarelere başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ROMA  - Başbakan Enrico Letta'nın istifasının ardından Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, yeni hükümet için istişarelerine başladı. Partisinin yeni yönetiminden hükümetine destek çıkmayınca Başbakan Enrico Letta'nın resmen istifasını sunduğu Cumhurbaşkanı Napolitano, vakit kaybetmeden yeni hükümet için istişarelere aynı gün start verdi. 

Napolitano, cumhurbaşkanlığı sarayı Quirinale'de akşam saatlerinde ilk olarak çift kanatlı parlamenter yapının üst kanadı Cumhuriyet Senatosu'nun başkanı Pietro Grasso'yu kabul etti. Cumhurbaşkanı Napolitano, Grasso'nun ardından alt kanat Temsilciler Meclisi Başkanı Laura Boldrini ile görüştü. 

Yeni hükümet istişareleri için cumhurbaşkanlığından parlamentoda temsil edilen bütün siyasi partilere davet giderken, son dönemde Cumhurbaşkanı Napolitano'ya karşı sert bir muhalif çizgi izleyen 5 Yıldız Hareketi ile Kuzey Birliği Partisi, istişarelere katılmayacaklarını açıkladı. 

Napolitano, yarın parlamentoda temsil edilen bütün parti ve bağımsız parlamenterler ve grup başkanvekilleriyle ayrı ayrı bir araya gelerek, yeni hükümetin oluşması için ilk adımı tamamlayacak. 

Obama'dan Letta'ya telefon

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Barack Obama'nın, Enrico Letta'yı telefonla arayarak, aralarındaki samimi dostluğu belirttiği ve Letta'ya uluslararası düzeyde gösterdiği çalışmalarından dolayı teşekkür ettiği bildirildi. 

Bu arada, İtalyan basınına yansıyan haberlerde de kamuoyunun Demokrat Parti'deki (PD) iç çekişmeden doğan bu değişime tereddütle yaklaştığı, bazı İtalyanların adı başbakan adayı olarak ilk sırada geçen PD lideri Renzi'nin demokratik yöntemle seçilmediğini anımsattıkları kaydedildi. 

İtalyan Parlamentosunda çoğunluğu elinde bulunduran PD'de lider Matteo Renzi’nin, dün parti yönetim konseyinde gündeme getirdiği, "Seçimsiz mevcut yasama döneminde daha radikal adımlar atacak ve 2018'e varmayı hedefleyen hükümet" önerisinin oyçokluğuyla kabul edilmesinin ardından Başbakan Letta istifa kararı almıştı. 

Letta'nın liderliğini üstlendiği geniş çaplı koalisyonun ömrü 10 ay sürmüştü. 

Bu konularda ilginizi çekebilir