İtalya'da yeni mason locası skandalı

Berlusconi, "Basının yarattığı saçma ve jakoben bir atmosferin içindeyiz. Utanç verici bir kurguyla yıpratılmak isteniyorum." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ROMA- İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, ihalelerde usulsüzlük, siyasi nüfuz ve yüksek yargıyı etkileme amacıyla gizli bir örgütlenme söz konusu olduğu iddiasıyla açılan soruşturmaya kendisini ve liderliğini yaptığı Özgürlükçü Halk Partisi'ni (ÖHP) dahil etme girişimlerine tepki gösterdi. Berlusconi, muhalefete ve basına yüklenerek, "Ortada, beni ve hükümeti hedef alan utanç verici bir kurgu var. Sandık sonuçlarını yargı yoluyla tersine çevirmek istiyorlar" dedi.

Berlusconi, ÖHP teşkilatlarına hitaben yayımladığı mesajda, "Basının yarattığı saçma ve jakoben bir atmosferin içindeyiz. Utanç verici yeni bir kurguyla başbakanı ve Özgürlükçü Halk Partisi'ni pek de net olmayan hadiselerle ilintilendirmek istiyorlar" diye konuştu.

Hükümetin önümüzdeki 3 yıllık süreçte de icraatlarına devam edeceğini belirten Berlusconi, parti içindeki ihtilafları sona erdirmek için yaz tatilinden de feragat edeceğini duyurdu.

P3 örgütlenmesi

Sardinyalı iş adamı Flavio Carboni önderliğindeki "P3" adlı gizli örgütlenme konusunda basında yer alan haberlere tepki gösteren Berlusconi, "Sol, sandık sonuçlarını yine yargı yoluyla tersine çevirme peşinde. Onlar ve gazeteleri, tüm İtalyanlar için çalışan hükümetimizi zayıf düşürmek için gevezelik yapmaya, hakaret yağdırmaya, komplo teorileri üretmeye ve çamur atmaya devam ediyorlar" dedi.

Bu arada Berlusconi'nin avukatı Niccolo Ghedini, P3 üyelerinin kendi aralarındaki görüşmelerde Berlusconi'den "Sezar" diye söz etmelerinden hareketle yapılan yorumlarla ilgili olarak gazetelere tazminat davası açmayı düşündüklerini de kaydetti.

Adalet Bakanı Angelino Alfano ise Roma Cumhuriyet Savcılığı'nın yürüttüğü soruşturmada, kimi yargı mensuplarının da P3'le ilintili olduğu yönünde kuşkular oluşmasını, "Olay, bir cadı avına dönüştürülmemelidir. Adalet sistemimize güveniyorum. Sistemimiz, bu tür durumlara panzehir üretebilecek düzeydedir" sözleriyle değerlendirdi.

İtalya, 1981'de P2 Gizli Mason Locası skandalıyla sarsılmıştı. Licio Gelli'nin 1970'li yıllarda kurduğu P2, ülkedeki pek çok finansal skandalın ve karanlık siyasi manevraların mimarı olduğunun ortaya çıkarılmasının ardından 1981'de feshedilmişti. P2 skandalına karışmış kişilerden biri olan 78 yaşındaki Carboni'nin, şimdi P3 adı altında yeni bir gizli örgütlenmenin elebaşısı olduğu iddia ediliyor. İş adamları, siyasetçiler ve bazı yargı mensuplarını bünyesinde barındıran gizli örgütlenmeye ilişkin soruşturmanın, önümüzdeki süreçte daha da genişleyebileceği ileri sürülüyor.

Carboni: P3'ün ne olduğunu bilmiyorum

Sardinyalı iş adamı Flavio Carboni, İtalya'da gizli bir örgütlenmenin elebaşısı olduğu iddialarını yalanladı. Carboni, Roma'da gözaltında tutulduğu Regina Coeli cezaevinde yaptığı açıklamada, "P3'ü televizyonlardan duydum. Ama ne olduğunu bilmiyorum" dedi.

Carboni'nin kendisini cezaevinde ziyaret eden Radikal Parti Milletvekili Rita Bernardini'ye, "Kaçırılmış olan ve nedenini dahi bilmeksizin kendini içeride bulan biri olarak burada kendimi nasıl hissedebilirim? Beni neyle suçluyorlar? Yargıçların bazı toplantılarına katılmış olmakla mı" diye sorduğu öğrenildi.

Kalp rahatsızlığı bulunan 78 yaşındaki Carboni'nin, Roma'daki cezaevi koşullarından da yakınarak, "Sağlık koşulları açısından burası hiç uygun değil. Müthiş derecede başım ağrıyor. Baş ağrısı için ilaç istedim. Ama cezaevi yetkilileri kalp ilaçlarım nedeniyle yan etkisi olabilir endişesiyle buna müsaade etmediler. Ani bir kalp krizi geçirsem, burada ölebilirim" dediği kaydedildi.

Öte yandan Carboni'nin 8 temmuzda gözaltına alınmasının ardından yapılan ilk sorguda verdiği ifade de bugün basına sızdı.

Corriere della Sera gazetesinde bugün yayımlanan ifade tutanağına göre Carboni, çok sayıda kişiyle temaslarının nedenine ilişkin soruyu, "Ben zenginlik üretmeyi başaran, nasıl zenginleşeceğini bilen biriyim. Rüzgar enerjisinden gayrimenkul işlerine varana dek her konuda insanlar bana güvenirler" diye yanıtladı.

Yerel seçimlerde kimi yargı mensuplarını Özgürlükçü Halk Partisi'nden aday gösterme girişimlerini "şahsi dostluklardan kaynaklanan normal bir davranış" olarak değerlendiren Carboni'nin, P3 soruşturması çerçevesinde Roma Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatıyla gözaltına alınan zanlılardan iş adamı Arcangelo Martino ve emekli yargıç Pasquale Lombardi hakkında ise "Bu iki ismi çok iyi tanımam. Benim başıma sadece çorap örmüşlerdir. Özellikle Lombardi, telefonda benim zerre kadar ilgilenmediğim şeyler anlatırdı. Bu iki kişi devlete zarar veren dolaplar çevirmişlerse bunun hesabını onlardan sorun" diye konuştuğu kaydedildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir