İtalya'da muhalefetten 'kaos' uyarısı

İtalya'da yaklaşan anayasa reformu referandumu öncesinde ana muhalefet partisi, planlanan reformların bürokrasiyi artıracağını ve İtalya'yı kurumsal bir kaosa sürükleyeceğini öne sürdü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İtalya'da 4 Aralık'ta yapılacak referandumla Senato'nun bütçe onayı, güvenoyunu çekerek hükümeti devirme gibi konularda yetkilerinin azaltılması ve yasa yapımı sürecinin hızlandırılması hedefleniyor.

Ana muhalefetteki 5-Star partisinin bir sonraki seçimlerde başbakan adayı olma beklenen Luigi Di Maio ise "Reformun sonucu kaos olur" diyor.

Di Maio, üye sayısı 315'ten 100'e indirilecek olan ve artık tek dereceli seçimle belirlenmeyecek olan Senato'nun Avrupa Birliği ve diğer önemli alanlarda yasal yetkilerini yine muhafaza edeceğini ve pek çok yasayı yine engelleyebileceğini söyledi.

Renzi'nin şu andaki sistemin çok yavaş ve külfetli olduğuna dair sözlerine cevap veren Di Maio, "Her beş günde bir yeni bir yasa geçiriyoruz ve bunu hızlandırmak bürokrasiyi artırmaktan başka bir işe yaramaz. Daha az ve daha iyi yasalara ihtiyacımız var; daha hızlı onaylanan daha çok yasaya değil" dedi. Başbakan Renzi ise daha önce yaptığı açıklamalarda 4 Aralık'taki referandumu kaybetmesi durumunda görevinden istifa edeceğini ve siyaseti bırakacağını açıklamıştı.

Renzi'ye uluslararası destek artıyor

Resmi ziyaret için dün ABD'ye giden Renzi, bugün Başkan Barack Obama'nın vereceği yemeğe onur konuğu olarak katılırken, yüksek düzeyli bu ziyaretin referandum kampanyasına destek olmasını umut ediyor.

İsmini vermek istemeyen üst düzey bir İtalyan hükümet yetkilisi, "Yemek için tarihi biz seçmedik fakat çok iyi bir zamana denk geldi ve Renzi'nin arkasında dünyanın en güçlü liderinin desteğinin olduğunu gösteriyor" dedi.

Avrupa Birliği diplomatları da Avrupa Komisyonu'nun 4 Aralık referandumu öncesinde İtalya'nın 2017 bütçe planlarına dair vereceği kararda Renzi'ye zarar verecek herhangi bir adımdan kaçınacağına inanıyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da referandumu kaybedeceğinden endişelendikleri Renzi'ye daha önce yaptıkları açıklamalarda desteklerini ifade ettiler.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker de bu görüşleri paylaştığını gizlemedi: "Renzi'den vazgeçersek Avrupa'dan vazgeçeriz."

Reuters'in dün dört anket şirketinden aldığı en son anket sonuçlarına göre "Evet" kampının oy ortalaması yüzde 44.3 olarak gerçekleşirken, "Hayır" kampı yüzde 48.3 ile önde gidiyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir